Vrijwilligers waren ongelooflijk druk, deze zomer.
Volledig scherm
Vrijwilligers waren ongelooflijk druk, deze zomer. © Huurdeman Caspar

Helden sterven uit

COLUMNEen serene rust heerste er de afgelopen twee maanden op de voetbalvelden. Veruit de meeste amateurvoetballers, van jong tot oud, vierden vakantie en hadden de kicksen even opgeborgen.

Maar de schijn bedriegt. Achter de schermen werd er keihard gewerkt. Nu het voor het tweede jaar op rij veel en veel te droog is, moest er enorm veel gesproeid worden om de grasvelden niet te laten veranderen in een steppe.

In mijn woonplaats Terborg zag ik ze telkens weer. Voor dag en dauw sjouwden Henk Tempels en Martin Boersbroek met slangen. Dan werd het ene veld besproeid, de dag erop een ander. Een heidens karwei!

En zo heeft elke amateurvoetbalclub in de Achterhoek en Liemers zijn mannen en vrouwen die onmisbaar zijn. Zonder hen kan het feest dit weekeinde - we beginnen vandaag met de (beker)competitie - niet beginnen.

Grasvelden die er ondanks de verzengende hitte pico bello bijliggen, kantines die blinkend schoon zijn en waar het frituurvet is vervangen (of wordt er vanaf nu alleen nog maar fruit verkocht?). En zelfs de kunstgrasvelden zijn door de vrijwilligers in de zomermaanden onder handen genomen.

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Helden zijn al die vrijwilligers die ervoor zorgen dat u en ik weer een seizoen lang plezier kunnen hebben op het voetbalveld.

Quote

De helden sterven - letterlijk -
langzaam maar zeker uit

Maar hoe lang nog? Vrijwilligers worden steeds schaarser. Vroeger gingen mensen met 57 of 58 in de VUT en vulden ze hun vrije tijd deels bij een sportclub. Nu moeten ze werken tot hun 67ste. En vroeger trainden vaders het team van hun zoon of dochter in de vroege avond. Tegenwoordig zitten ze nog in de file of moeten ze overwerken. Onze agenda’s zijn overvol.

Let op: de komende jaren krijgen al die amateurclubs steeds minder van die helden. Ze sterven - letterlijk - langzaam maar zeker uit. We willen er nog niet aan denken, maar binnen niet al te lange tijd hebben we een enorm groot probleem!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal