Longa’30 in 2011, nadat in Apeldoorn tegen WSV voor het eerst de hoofdklasse werd bereikt.
Volledig scherm
Longa’30 in 2011, nadat in Apeldoorn tegen WSV voor het eerst de hoofdklasse werd bereikt. © Theo Kock

Longa’30 is 90 jaar oud: Geen feest, maar wel een prachtige jubileumkrant

LICHTENVOORDE - Hoofdklasser Longa'30 bestaat 90 jaar, maar kan vanwege het coronavirus geen feest vieren. Wel komt er een jubileumkrant, verspreid in de gehele gemeente Oost Gelre.

In 1930 zag Lichamelijke Ontspanning Na Gedane Arbeid (Longa'30) het levenslicht. Bij het 90-jarige jubileum staat de Lichtenvoordse club uitgebreid stil in een krant van 64 pagina's, die huis aan huis wordt verspreid in de gemeente. 

Theo Hulshof, Marcel Mellink en Roy Baks, die de jubileumcommissie vormen, hebben een mooie jubileumuitgave in elkaar gezet. Verhalen over de oprichting, maar ook een interview met John Oude Wesselink (69), de bekendste speler die Longa'30 voortbracht. Oude Wesselink speelde tussen 1969 en 1986 liefst 415 competitiewedstrijden voor Go Ahead Eagles. 

Oude Wesselink debuteerde op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal van Longa'30. ,,Mijn eerste wedstrijd in het eerste was tegen Varsseveld, met Guus Hiddink in de ploeg", kijkt de ex-prof terug. ,,Ik stond toen rechtsbuiten en wonnen met 2-0. In de jeugdelftallen van Longa ‘30 stond ik meestal in de spits of rechtsbuiten en scoorde toen veel doelpunten. In Longa 1 werd ik later als laatste man opgesteld.”

Dave Bus

Later maakten ook de Longa-spelers Sander Boschker (FC Twente en Ajax), Dave Bus (De Graafschap, Aberdeen en Go Ahead Eagles) en Hidde Jurjus (De Graafschap, PSV en Roda JC) de stap naar het profvoetbal.

Dave Bus als aanvoerder van Longa'30 in 2012.
Volledig scherm
Dave Bus als aanvoerder van Longa'30 in 2012. © Theo Kock

In de krant verder interviews met Tim Bader (speler eerste elftal), oud-speler Dave Bus en voormalig keeperstrainer Albert Boesjes. 

Pierik

In de jubileumkrant ook een mooi verhaal met de 75-jarige Willie Pierik. Nu al 40 jaar lid van Longa'30, maar in 1975 was hij doelman van Reünie uit Borculo en hielp Longa aan de titel in 4C. In de uitwedstrijd in Vragender tegen KSV, dat aan een gelijkspel genoeg had om kampioen te worden, hield hij alles tegen. Reünie won met 2-1. ,,Ik heb toen de beste wedstrijd in mijn carrière gekeept. Het publiek van KSV floot mij uit, omdat ik een goede wedstrijd had gekeept. Ze hielden mij verantwoordelijk voor het verliezen van het kampioenschap, terwijl KSV natuurlijk zelf schuld had.”

Ook veel foto's over de beladen derby's die Longa'30 speelde tegen de rivalen Grol en RKZVC. En het uitgebreide jubileumprogramma. De meeste activiteiten zullen vanwege corona echter door worden geschoven naar 2021.

Amateurvoetbal