Volledig scherm
Pepijn Lansbergen gaat van De Bataven naar AZSV. © Fons Sluiter

Transfernieuws

COLUMNEr was een tijd dat voetballers uit de Achterhoek hun heil zochten in de Liemers. Ze gingen spelen bij hoofdklasser Babberich of bij de Zevenaarse clubs OBW en DCS in de eerste klasse. In het begin van deze eeuw maakten zelfs drie spelers van AZSV - Bernie Deunk, Gerben Grevink en Marcel Schoppers - in één keer de overstap naar DCS.

Het leidde uiteindelijk tot niets voor de destijds zo ambitieuze Liemerse clubs. Babberich ging failliet en bestaat alleen nog bij de gratie van suikeroom Jan Reint Smit. En DCS en OBW zijn leuke clubs, maar het plafond zal niet hoger meer liggen dan de tweede of derde klasse.

Misschien moet dat een afschrikwekkend voorbeeld zijn voor de Achterhoekse clubs, maar die lijken zich er vooralsnog niet druk over te maken. Bij zaterdaghoofdklasser AZSV spelen volgend seizoen verdediger Pepijn Lansbergen uit Duiven en aanvaller Marciano van den Berg uit Didam. Niet echt spelers met wie het Aaltense publiek zich direct zal associeren.

Longa’30 wil heel graag terug naar de hoofdklasse en heeft voor het nieuwe seizoen Zevenaarder Jelmer Krooshof, Erik Wijnbergen uit Warnsveld en Dion Hartgerink uit Haaksbergen vastgelegd. Of ze voor volle tribunes gaan zorgen, vraag ik me af.

Bij Longa’30 zijn ze - terecht - trots op hun jeugdafdeling. De A-, B- en C-junioren spelen alle op landelijk niveau. Dat doen de A-junioren van AZSV ook. Die spelen in de derde divisie en zijn na De Graafschap A1 het hoogst spelende jeugdteam in de regio.

Een goede jeugdopleiding kost geld. Het is de vraag of dat geld goed besteed wordt als je spelers overal vandaan haalt. Dat clubs zich versterken als er hiaten vallen, is goed te begrijpen. Ambitie is geen vies woord, maar haal spelers met beleid. Straks komen ze nog uit Arnhem en Nijmegen in de Achterhoek voetballen. Dan schiet je je doel - zo hoog mogelijk spelen - misschien niet voorbij, maar gooi je de identiteit en cultuur uiteindelijk wel te grabbel. Babberich moet echt een afschrikwekkend voorbeeld zijn!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal