Bram Kruisselbrink voor Silvolde aan de bal tegen FC Presikhaaf.
Volledig scherm
Bram Kruisselbrink voor Silvolde aan de bal tegen FC Presikhaaf. © Marina Popova

Voormalig Silvolde-speler Bram Kruisselbrink: ‘In Zweden zijn de mensen volgzamer’

GÖTEBORG - In Göteborg merkt Bram Kruisselbrink (36), oud-voetballer van Terborg, AZSV en Silvolde, dat ‘coronakoorts’ in Zweden een stuk lager is.

Kruisselbrink streek vijf jaar geleden neer in Zweden. Vlak nadat de verdediger met Silvolde naar de hoofdklasse was gepromoveerd nam de Terborgenaar afscheid van de Achterhoek. ,,Ik ben in 2015 als chemicus bij Akzo Nobel in Zweden gaan werken. Tegenwoordig heet dat Nouryon. Ik woon nu al weer vijf jaar hier en ben tevreden.’’

Van een afstand krijgt Kruisselbrink mee dat er in Nederland een ‘intelligente lockdown’ bezig is. ,,In Zweden is het een stuk losser’’, zegt de Achterhoeker. ,,De mensen kunnen hier nog steeds uit gaan eten in een restaurant, al zijn ze wel voorzichtiger geworden. Een lopend buffet is er niet meer bij. En sportscholen en universiteiten zijn ook gesloten. De basisscholen zijn nog wel open, al brengen niet alle ouders hun kinderen daar nog naar toe.”

Draconische maatregelen zijn nog niet nodig, stelt Kruisselbrink. ,,De mensen worden hier geadviseerd door de regering om zo veel mogelijk thuis te blijven en die raad volgen ze op. Zweden zijn volgzamer dan Nederlanders, maar dat had ik eerder ook al gemerkt. Regels zijn hier regels en die worden ook nageleefd. Ik zag beelden op de Nederlandse tv met al die mensen op het strand. Dat zou hier niet kunnen.”

Afstand houden

,,Ik moet zeggen dat het hier wel wat makkelijker is om anderhalve meter afstand te houden’’, lacht Kruisselbrink. ,,Dat is heel weinig hier, het land is zo uitgestrekt. In het noorden wordt ook nog steeds geskied. Het land is zo groot.”

Voetballen doen ze ook nog steeds. Elke dag worden er oefenwedstrijden gespeeld. Zelf is Kruisselbrink gestopt. ,,De promotiewedstrijd tegen NEC met Silvolde was mijn laatste. In Zweden wordt vooral op kunstgras gespeeld, dat vond ik nooit fijn. Tegenwoordig tennis ik veel.”

Amateurvoetbal