Volledig scherm
De nieuwe Longa'30-speler Rick Bosma in actie tegen HHC. © Theo Kock

Zandstra wil kinderziektes uitbannen bij Longa'30

LICHTENVOORDE - De nieuwe hoofdklasser Longa’30 is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. Zaterdag werd geoefend tegen een combinatieteam van HHC Hardenberg (3-2 zege) en werd duidelijk waar aan gewerkt moet worden.

De oefenpot kende alleraardigste momenten, drie Longa-doelpunten van Thom Berendsen en veel huiswerk voor de Lichtenvoordse spelers. ,,De naïviteit moet eruit”, zei trainer Erik Zandstra van Longa’30 na afloop. Veelvuldig coachte hij op rust aan de bal en veel zuiniger zijn op balbezit. ,,Dan willen jongens te snel naar voren. Die kinderziektes kunnen nu nog, maar moeten er snel uit.”

Op wat andere gezichten in de selectie na, lijkt er weinig veranderd in Lichtenvoorde. ,,Nou, ik denk dat we een stuk fitter zijn”, gaf Zandstra aan. ,,Vorig seizoen hadden we ook een grote selectie, maar waren we snel een groot aantal jongens kwijt met langdurige blessures.”

Underdog

Het verwachtingspatroon van Zandstra is duidelijk. ,,Ik denk dat we in de hoofdklasse de underdog zijn. De zuidelijke hoofdklasse waarin we zitten, vind ik veel zwaarder dan de noordelijke. Als gepromoveerde ploeg wordt er niet van je verwacht dat je bovenin meespeelt.”

Dat lukte buurman RKZVC overigens vorig seizoen wél. Zandstra: ,,Maar die ploeg heeft ook iets ander materiaal. Ik denk dat het verschil tussen beide ploegen overigens wél kleiner is dan twee jaar geleden.”

In tegenstelling tot andere hoofdklasseteams heeft Zandstra de voorbereiding niet opgedeeld in blokken. Hij is 14 juli begonnen en traint de hele vakantietijd door. ,,Als je in de bouwvak stopt met trainen, vind ik de aanloop daarna naar de seizoensstart te kort. We trainen daarom door en zijn onderweg wat spelers kwijt die op vakantie zijn.”

Bosma

Zandstra heeft dus een grote selectie, waar onder andere ook nieuweling Rick Bosma (20) deel van uitmaakt. Na zes jaar De Graafschap keerde hij deze zomer terug naar Lichtenvoorde.

,,Met sommige jongens heb ik hier in het verleden al gespeeld, dus het is niet allemaal nieuw voor mij”, stelde de middenvelder annex flankspeler uit Lichtenvoorde. ,,Heel lastig was het voor mij niet om voor Longa’30 te kiezen. Het voelt als een familie en ik heb gemerkt dat er spelers in de groep zitten waar ik een connectie mee heb.”

Deze zomer is er voor Bosma een van veranderingen. ,,In plaats van één dag naar school en zes dagen voetballen bij De Graafschap, ga ik nu een volledige opleiding volgen en twee keer trainen. Dat is even wennen.”

Het vertrek bij De Graafschap hoopt hij een plaats te geven. ,,Het is nu vers, je neemt eigenlijk afscheid van een droom. Maar ik ben blij dat ik er heb gespeeld. Anders had ik spijt gehad dat ik destijds niet was gegaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal