Volledig scherm
Logo Eldenia © Eldenia

Arnhemse voetbalclub Eldenia schorst lid na discriminerende opmerking: ‘Man is geen racist’

ARNHEM - De Arnhemse voetbalclub Eldenia heeft een clublid dat zondagmiddag ‘ga weg, roetveegman’ tegen een donkere speler riep, voorlopig geschorst. Het bestuur worstelt nog met de vraag wat een passende definitieve straf is.

De man maakte zijn opmerking tegen Everton dos Santos Silva, een donkere speler van tegenstander Sporting’70 uit Utrecht. Arbiter Ouendag floot direct af en sprak de dader vermanend toe. Beide clubs en de arbiter maakten melding van het incident bij de KNVB. 

Het bestuur van Eldenia heeft de dader hangende het onderzoek geschorst.

Wat de uiteindelijke straf gaat worden is nog onduidelijk zegt Wim Hendriks, bestuurslid technische zaken die al twee dagen over de zaak dubt. ,,We willen een passende straf die stand houdt en winnen daarom advies in bij verschillende partijen. Niet alleen bij de KNVB, maar ook bij andere partijen zoals het meldpunt discriminatie. Zodra die adviezen binnen zijn, later deze week, nemen we een beslissing.’'

Geschrokken

Het bestuur van de club heeft gesproken met de dader en hem hangende het onderzoek geschorst. ,,Dat betekent dat hij ook niet op het terrein mag komen”, zegt Hendriks, die laat weten dat de dader zich te pletter is geschrokken. ,,Hij heeft de impact volledig onderschat. Het was een domme discriminerende opmerking, maar de man is geen racist.”

Volledig scherm
Everton dos Santos Silva (links) in actie. © Foto Ruud Voest

Hendriks verwacht deze week ook nog een tuchtrechtelijke reactie vanuit de KNVB. ,,Het lid en de club kunnen natuurlijk in staat van beschuldiging worden gesteld, dat zou me niet verbazen. Het is ook voor ons afwachten.’’

Amateurvoetbal