Volledig scherm
Grensrechter krijgt schoppen tegen zijn hoofd. © ANP

Arnhemse voetballer schaamt zich: 'Schopte grensrechter tegen zijn hoofd'

4 jaar schorsingARNHEM - Raymond Hartman (40 jaar) schopte op 11 september dit jaar een grensrechter tegen zijn been en tegen zijn hoofd. De voetballer van het derde elftal van Sportclub Oranje uit Arnhem kreeg er vier jaar schorsing voor, de grensrechter van ESA 11 hield er 'weken lang koppijn' aan over. 

Het incident leidde ook tot een conflict tussen de twee Arnhemse voetbalclubs.

Stoppen

Hartman, vader en Arnhemmer, schaamt zich diep voor zijn uitbarsting. Het slachtoffer was een grensrechter van het elfde elftal van ESA uit Arnhem.  Hoe het zo ver kon komen.  ,,De stoppen waren doorgeslagen’’, zegt hij nu. ,,Drie, of vier keer heb ik geschopt. Daarbij heb ik ook zijn hoofd geraakt.” 

Aan het 'doorslaan van de stoppen' ging volgens de Arnhemmer het een ander vooraf. Hij zegt eerst 'een karatetrap in zijn rug' te hebben gekregen van een ESA-speler. ,,Na die karatetrap heb ik ook nog een klap met de vlaggenstok gehad van de grensrechter. Dat heeft me een blauw oog en een bloedende wond opgeleverd. Toen ging het los.” 

Aangifte

Voor zijn aandeel kreeg hij van voetbalbond KNVB een schorsing van vier jaar. ,,Ik heb me misdragen en daar past een straf bij. Elke straf had ik geaccepteerd”, zegt de Arnhemmer die zelf ook aangifte deed van mishandeling tegen de grensrechter en de speler van ESA. Die bleken later vader en zoon te zijn.

De twee willen niet reageren op het voorval, laat ESA-voorzitter Danny Oudsen na herhaaldelijk verzoek weten. Wel deden zij aangifte van mishandeling bij de politie. Omgekeerd deed ook Hartman aangifte.

Naast Hartman werd SC Oranje als club verantwoordelijk gesteld. Het derde elftal is uit de competitie genomen, er is een boete van 750 euro opgelegd en de proceskosten (250 euro) zijn voor Oranje, dat in beroep gaat tegen de straffen voor de club.

De politie heeft de aangiftes nog in onderzoek. 

Medeschuldig

Beide Arnhemse voetbalclubs clubs verwijten elkaar ondertussen 'gekleurde verklaringen'te geven.

Hartman: ,,Alles richt zich op SC Oranje, maar het begon bij ESA. De tegenpartij is net zo fout. Die hebben ook een straf verdiend.” Voorzitter John van Verseveld van Oranje spreekt van 'een zeer eenzijdig' oordeel. ,,Er is totaal niet gekeken naar de oorzaak van de vechtpartij.  ESA heeft zware verklaringen afgelegd. Dat is niet tof, want ze zijn medeschuldig. Ik ben zwaar teleurgesteld in ESA.” 

Danny Oudsen, voorzitter van ESA, vindt de verklaringen van Oranje 'beschamend: ,,Er klopt niets van. De grensrechter heeft niet als eerste geslagen en zijn zoon heeft niemand in de rug geschopt. Nadat hij zelf de eerste klap kreeg heeft de grensrechter gereageerd met een tik van de vlaggenstok.’’

Volgens de ESA-voorzitter is de grensrechter naar het ziekenhuis geweest en heeft hij: 'wekenlang hoofdpijn gehad'.  Het incident is vastgelegd op een filmpje, gemaakt met een mobiele telefoon. Voetbalbond KNVB en club willen het filmpje niet beschikbaar stellen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal