Volledig scherm
DUNO, hier scorend tegen Genemuiden, gaat naar de halve finale. © Helmich Lubberts

DUNO na bekersucces: ‘Deze overwinning is voor Jan’

HENGELO - Dolle taferelen woensdagavond bij hoofdklasser DUNO, nadat de voetbalploeg uit Doorwerth zich via een zwaarbevochten 2-0 zege tegen Barbaros uit Hengelo (O.)heeft geplaatst voor de halve finale van de districtsbeker en daarmee ook voor de voorronde van de ‘grote’ KNVB-beker.

En aan de andere kant was er het verdriet om het overlijden van oud-elftalleder Jan van Veldhuizen (74).

,,Grandioos”, zegt interim-coach Jan Oosterhuis. ,,Dit is een prijs. Hier doe je het voor.” Oosterhuis is kort na afloop van de enerverende kwartfinale van de districtsbeker de rust zelve ,,maar je kunt wel stellen dat ik tijdens de wedstrijd een paar jaar ouder ben geworden.” 

Op de achtergrond vallen routinier Pürrel Frankel en voorzitter Richard Vacquier Droop elkaar dolgelukkig in de armen en vieren de spelers van DUNO een feestje in de kleedkamer van sportpark Veldwijk, pal naast het Fanny-Blankers Koen stadion. ,,Maar in de rust was ik boos. We hebben het ons onnodig moeilijk gemaakt”, zegt Oosterhuis.

Overwicht

Voor DUNO was het een historische zege. Nooit eerder kwam de club zo ver in de districtsbeker. De bezoekers hadden op het kunstgras van sportpark Veldwijk, met enkele honderden toeschouwers langs de lijn,  vanaf de eerste minuut het initiatief. Maar het overwicht en de kansen vertaalden zich niet naar de gewenste voorsprong. 

Pas na de geweldige uithaal van middenvelder Giovanni Scharrenberg in de 83ste minuut brak het verzet van Barbaros: 0-1. ,,Of dit mijn belangrijkste treffer was uit mijn voetballoopbaan? Nee, die was in de jeugd bij Vitesse, toen ik scoorde in de bekerfinale tegen NEC. Maar daarna komt deze treffer. Op de training schiet ik vaak op doel, de jongens zeiden probeer het ook eens in de wedstrijd.”

Aan Jan 

Zijn doelpunt zorgde voor een hectische slotfase, waarin Esxandro Pijloo van Barbaros na zijn tweede gele kaart kreeg na een overtreding op Christian Gandu en van het veld werd gestuurd.  Roy Talsma gooide de wedstrijd daarna in het slot met de 0-2.

Volledig scherm
DUNO's erelid Jan van Veldhuizen overleed op de dag dat DUNO zich plaatste voor de KNVB-beker. © DG

Ondanks alle euforie na afloop gaf de meest bejubelde voetballer van de avond, Giovanni Scharrenberg, het dubbele gevoel in Doorwerth aan. ,,Vandaag is onze ex-elftalleider Jan van Veldhuizen overleden. Voetbal is dan eigenlijk maar bijzaak. Deze overwinning dragen wij op aan Jan.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal