Rafael Boer van DUNO in actie tegen AZSV.
Volledig scherm
Rafael Boer van DUNO in actie tegen AZSV. © Gert Budding

DUNO-trainer Jan Oosterhuis: ‘Zeker twee weken trainen voor competitiestart’

ARNHEM/DOORWERTH Volgens DUNO-trainer Jan Oosterhuis moeten clubs zeker twee weken trainen voor zij aan de competitie kunnen beginnen. 

Oosterhuis verwacht dan ook niet dat de voetbalcompetities na de geplande herstart in de week van 6 april direct kunnen beginnen met competitieduels in het paasweekeinde van 11, 12 en 13 april. De KNVB heeft clubs laten weten in elk geval niet met een dubbel paasprogramma te komen. 

,,Ik kan me sowieso niet voorstellen dat alles in Nederland over drie weken weer koek en ei is”, zegt de Culemborgse trainer van de zaterdaghoofdklasser uit Doorwerth, die het belang van voetbal ook relativeert. ,,Alles staat in perspectief. Maar ik denk dat het reëel is er rekening mee te houden dat we volgende maand nog niet voetballen." 

,,En áls we begin april weer mogen starten, hebben elftallen twee weken nodig om weer in de juiste conditie te raken. Zeker als we daarna twee wedstrijden per week moeten gaan voetballen om alles in te halen. Als die hervatting later is, wordt die aanlooptijd nog langer. Spelers kunnen nu alleen individueel trainen. Hoeveel duurlopen je ook doet, je gaat er conditioneel áltijd op achteruit.”

Oosterhuis is oud-prof van FC Wageningen, FC Utrecht en De Graafschap en spreekt uit ervaring. ,,Voetbalconditie is toch een andere conditie. Trainingsschema’s meegeven aan spelers heeft niet zoveel zin, die verdwijnen toch in de prullenbak. Ik vertrouw erop dat ze de basis goed houden, dát kan wel met duurlopen.”

Amateurvoetbal