Volledig scherm

ESA wint overtuigend Arnhemse derby tegen SC Oranje

ARNHEM – ESA heeft zaterdagmiddag dikverdiend de Arnhemse stadsderby uit de derde klasse A van het zaterdagvoetbal tegen SC Oranje gewonnen. Op sportcentrum Rijkerswoerd werd het 4-1, waardoor ESA nu de minste verliespunten heeft in 3A.

Bij rust stond thuisploeg ESA op een 2-1 voorsprong omdat uitblinker Theo Weijs vlak voor rust met een werelddoelpunt zijn ploeg aan de leiding bracht. Weiss schoot haast vanaf de zijlijn de bal hoog en hard in de bovenhoek. "Dat was de bedoeling ook’’, grapte de middenvelder na afloop. ESA kwam daarbij opnieuw op voorsprong, nadat al vroeg in de wedstrijd Chiraque Salami de score had geopend.

Het kwalitatief mindere SC Oranje kon de achterstand al binnen een kwartier repareren. Eveneens een doelpunt om van te smullen, want Arjen Wensink schoot de bal van grote afstand over ESA doelman Dennis Amati. Kort voor rust voorkwam Amati met een geweldige redding op een inzet van Bryan van Schooten de gelijkmaker.

Het was eigenlijk het laatste wapenfeit van SC Oranje, dat het gedurende de wedstrijd steeds meer aan de stok kreeg met arbiter De Wit. De leidsman gaf voor rust geel aan de Oranje spelers Jeffrey de Wilde en Richard Maassen. Beide spelers zaten notabene op de bank voor rust, maar kregen kaarten vanwege commentaar op de leiding.

Het kwam deze middag niet meer goed tussen de leidsman uit Dodewaard en SC Oranje. Richard Valkenier zag na rust zelfs tweemaal geel, en kon daarom in de slotfase vroegtijdig het veld verlaten. ESA liet zicht er niet van de wijs brengen in deze sportieve derby. De thuisploeg domineerde na rust en kreeg kans op kans. De meeste kansen werden echter om zeep geholpen.

Slechts Nathan van Arneman en uitblinker Theo Weijs scoorden. Beiden profiteerden van fouten van Oranje doelman Andy Bonaparte, die sterke momenten afwisselde met blunders. Maar mede door het optreden van Bonaparte, die veel risico in zijn spel legt, was er genoeg te beleven op Rijkerswoerd. Ook na afloop toen er live-muziek was in het clubhuis van ESA, en beide ploegen gebroederlijk genoten van de derde helft.

Amateurvoetbal