Geblesseerde arbiters, burgemeester op bezoek en SML-spits met VDZ-schoenen

de derde helftIn deze rubriek een verzameling anekdotes en opvallende gebeurtenissen uit de wandelgangen van het amateurvoetbal in de regio. Met deze week: burgemeester en Mr Bean bij Duno, Hans Liethof zwaait met de vlag in Velp en scheidsrechters vallen geblesseerd uit.

Elke woensdag zijn de leukste anekdotes en opvallende gebeurtenissen uit het Arnhemse en Betuwse voetbal verzameld in de rubriek 'De Derde Helft' op deze site. Tips, foto's, video? Mail ze naar sport.arnhem@gelderlander.nl.

Hoog bezoek (1)

Het was voor Duno supporter Theo Maassen zaterdag een bijzondere dag. Niemand minder dan Renkums burgemeester Agnes Schaap zou namelijk de thuiswedstrijd van Duno tegen GRC 14 komen bezoeken op uitnodiging van Duno voorzitter Richard Vacquier Droop. Maassen was gevraagd om de burgemeester te ontvangen en vervolgens ook te begeleidden. Al een half uur vóór de aftrap stond Maassen bovenaan de trap te wachten op het ‘hoog bezoek.’

,,Heb je de rode loper nog niet uitgelegd voor de burgemeester’’, kreeg Maassen te horen van een van de toeschouwer. De gepensioneerde postbode kon er wel om lachen, maar was zichtbaar zenuwachtig voor deze bijzondere ontmoeting.

Volledig scherm
Burgemeester Agnes Schaap op bezoek bij Duno © Marc Pluim

Hoog bezoek (2)

Kort vóór 14 uur beleefde Maassen zijn finest hour toen burgemeester Agnes Schaap vrolijk de trap van het complex De Waayenberg kwam oplopen. Naast Maassen werden ook omstanders door de burgemeester met een ferme handdruk spontaan begroet. Vanaf dat moment week Maassen geen moment meer van de zijde van de enthousiaste burgemeester. Aandachtig volgde het tweetal vervolgens onder de paraplu de wedstrijd tussen Duno en GRC 14 vanaf het bankje ter hoogte van de middenlijn. Maassen keek ver na afloop, onder het genot van een borrel, voldaan terug op het ‘hoog’ bezoek. ,,Het is een ontzettend leuke en charmante vrouw’’, sprak hij vol bewondering over zijn burgemeester.

Hoog bezoek (3)

Ook voorzitter Richard Vaquier Droop keek met een goed gevoel terug op de komst van burgemeester Agnes Schaap. ,,Ik vond een luisterend oor en het nodige begrip’’, zei de voorzitter over zijn gesprek met de burgemeester. Voetbalclub Duno worstelt al een tijdje met problemen op accommodatiegebied en hoopt op steun van de lokale politiek. Zo is er grote behoefte aan een kunstgrasveld en zijn ook de kleedkamers niet eersteklasse-waardig. Burgemeester Agnes Schaap verliet sportpark De Waayenberg ook met een goed gevoel en feliciteerde de mannen van trainer Lodewijk de Kruif met de eclatante 7-1. Het ‘hoog’ bezoek is voor herhaling vatbaar.

Fisherman’s Friend

Bij RKSV Driel zat Jeroen Peters tegen HAVO op de bank. De 38-jarige verdediger had op het trainingskamp in Marbella een longontsteking opgelopen. Normaal blijf je dan een week of drie op bed liggen, voor Peters was het al heel wat dat hij op de bank in de dug-out ging zitten. En ja hoor, in de laatste tien minuten, om wat rust in het team te brengen, werd Peters ingebracht. Snel een Fisherman’s Friend en daar ging hij. Toch was de Drielenaar niet in goede doen. Hij schoot vanaf 17 meter een vrije trap in de muur. En dat is iets wat een fitte Jeroen Peters nooit doet.

Binnen en buiten

AZ 2000-preses Paul Hamers haalde maandagavond Marlon Keizer binnen als nieuwe trainer, maar stond even later zelf buiten. Bij thuiskomst zaten alle deuren op slot en stond Hamers buiten in de kou. ,,Misschien is mijn vrouw wel helemaal klaar met dat voetbal”, sprak Hamers vertwijfeld, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het was een foutje. Na het nodige roepen en op de deur bonken kon de preses eindelijk naar binnen. Mocht het allemaal misgelopen zijn, dan hadden wij uiteraard de deur van de redactieruimte open gedaan. Een voorzitter laat je tenslotte niet in de kou staan.

Kleur bekennen

Volledig scherm
Wesley Martens op zijn 'VDZ-schoenen' in het shirt van SML. © René Even

SML-spits Wesley Martens is begonnen aan zijn laatste seizoenshelft op de Bakenberg. De Arnhemmer verruilt de tweedeklasser komende zomer voor VDZ.

Zijn nieuwe voetbalschoenen zijn direct in de kleuren van zijn aanstaande club
.

,,Niet bewust, ze waren er niet in een andere kleur’’, benadrukte de matchwinner van afgelopen zondag, maar het leverde hem wel de nodige opmerkingen op in de kleedkamer.

Hans Liethof (1)

VVO heeft geen vaste grensrechter, maar beschikt over een pooltje waaruit gekozen kan worden. Zondag was oud-trainer Hans Liethof de gelukkige. ,,Niemand was vandaag beschikbaar’’, liet Liethof vooraf enthousiast weten. ,,De een had een verjaardag van zijn schoonmoeder, de ander had geen zin en de derde vond het waarschijnlijk te koud. Je zult het mij moeten doen, maar verwacht er niet teveel van.’’

Hans Liethof (2)

In de bestuurskamer waarschuwde Liethof alvast voor zijn stijl van vlaggen. ,,Ik ben een beetje onbenullig met vlaggen. Ga dus maar niet achter me staan, voor je het weet heb je een tik met de stok te pakken.’’

Volledig scherm
Archiefbeeld van Hans Liethof: hier nog als trainer van VVO © Gerard Burgers

Hans Liethof (3)

De Velpenaar begon messcherp aan zijn klus, maar kreeg geen enkele medewerking van de VVO-defensie die zo lek was als een mandje. Bovendien liet arbiter Donners de Velpenaar al na twee minuten staan, omdat hij het vlagsignaal niet vertrouwde. Het betekende direct de 1-0. ,,Was ook geen buitenspel’’, gaf Liethof halverwege eerlijk toe. ,,Maar je kunt het natuurlijk wel proberen.’’

Welkom bij MASV

MASV-voorzitter Eef Kasteel hield zondagmiddag bij de derby tegen VVO alles scherp in de gaten. Zo ontging de preses de komst van onze fotograaf, die samen was met zijn vrouw, natuurlijk niet. ,,Wat zijn jullie een leuk stel’’, kreeg onze verbaasde fotograaf te horen. ,,Een prima setje. Dat wordt ongetwijfeld een prachtige foto.’’

Arbiter geblesseerd 1

Scheidsrechter Mulder hield het halverwege voor gezien bij het duel tussen SC Veluwezoom en GVA. Mulder kreeg in de rust, op weg naar de kleedkamer, van zijn Velpse-assistent Abdel Beramdane een por in de rug. ,,Een zetje in de verkeerde richting’’, want de leidsman hield het ondanks het betere kneedwerk van verzorger Jacques Jansen voor gezien. ,,De rug zit volledig op slot’’, liet Mulder weten voordat hij huiswaarts keerde. Als die rug maar geen staartje gaat krijgen.

Arbiter geblesseerd 2

De wedstrijd tussen SML en Union werd zondagmiddag na ruim twintig minuten gestaakt wegens een blessure van arbiter Coppens. ,,Een hamstringblessure’’, zei Coppens, terwijl hij strompelend zijn auto opzocht met een pijnlijk gezicht. In allerijl werd een vervangende arbiter gezocht. Die zoektocht duurde lang, officieel te lang. Maar na bijna een uur wachten werd de wedstrijd hervat onder leiding van arbiter Van den Broek, die toegaf nog nooit op derde klasse-niveau te hebben gefloten. Saillant detail: SML-Union was een wedstrijd in de tweede klasse. 

Volledig scherm
Arbiter Van den Broek in zijn felgroene hesje tijdens SML-Union. © René Even

Arbiter geblesseerd 3

De kledingkeuze van arbiter Van den Broek was geen gelukkige. De redder in nood kwam op sportpark de Bakenberg naar buiten in een volledig zwart tenue, terwijl thuisclub SML ook in het zwart speelt. De leidsman liet zich door oplettende toeschouwers niet tegenhouden, maar deed gelukkig wel een hesje aan van een van de wissels van SML, wat een koddig beeld opleverde. Na de pauze bleek een groen shirt toch een betere oplossing.

'Ziek zijn is onsportief'

Het zal u verbazen, maar ook schakers zijn niet altijd fit. Het is een ongeschreven wet dat elke amateur die in januari meedoet aan het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee ziek wordt in de bomvolle sporthal De Moriaan. Maar 'ziek zijn is onsportief', zoals grootmeester Hans Ree ooit schreef. Dus Peter Boel, die ook in Wijk aan Zee had gespeeld, stapte zaterdag met een hoofd vol watten op de fiets om voor ASV tegen SISSA 2 te schaken. Na een dik uurtje had hij gewonnen, in 16 zetten. En toen voelde hij zich ineens een stuk beter.

'Niet in Lent'

,,Niet in Lent,” sprak elftalleider Derry Balvers van DVOL toen zondag de mogelijkheid werd geopperd dat OSC ditmaal wel eens zou kunnen winnen van de buurman. Het gevolg is bekend: het werd 4-3 voor de Oosterhouters in Lent. De zondag daarvoor had een speler van Eendracht een stel fotolijsten in de spelersgang van OSC gemold. Misschien kunnen ze de gevleugelde spreuk van Balvers nu inlijsten aan de muur op Nieuw-Balveren.

Mister Bean (1)

Onze verslaggever wilde na afloop van de wedstrijd tussen Duno en GRC 14 graag even praten met de uitblinkende middenvelder Anass Aamri. Vóór dat Aamri antwoord kon geven op de eerste vraag kwam ploeggenoot Ted Heijckmann er echter tussen. ,,Hij kan niet eens praten", liet Heijckmann onze verslaggever fijntjes weten. Misschien omdat Aamri in zijn uitstraling en mimiek iets weg heeft van de Brits acteur Rowan Atkinson die in zijn rol als de bekende, onhandige Mister Bean vaak in hilarische situaties terechtkomt zonder ook maar een woord te zeggen.

Volledig scherm
Anass Aamri aan de bal voor Duno. © Marc Pluim

Mister Bean (2)

Tijdens het interview bleek echter dat Aamri wel degelijk kon praten, en ook geen blad voor zijn mond nam. ,,Natuurlijk worden wij kampioen", sprak hij zelfverzekerd. ,,Niemand kan ons stoppen. Deze ploeg kan zelfs in de Derde divisie meedraaien." Komende zaterdag speelt zijn ploeg voor de Districtbeker Oost tegen hoofdklasser De Bataven uit Gendt. De hoofdklasser lijkt daarin favoriet tegen eersteklasser Duno. Maar niet in de ogen van Aamri. ,,We slopen De Bataven’’, riep hij vervolgens. Het is duidelijk dat de ‘Mister Bean’ van Duno overloopt van zelfvertrouwen en wel degelijk goed uit zijn woorden kan komen.

Kale kop

Voor Duno voorzitter Richard Vacquier Droop is een eventueel kampioenschap slecht nieuws. Vacquier Droop heeft namelijk een weddenschap lopen met verdediger Ted Heijckmann dat hij zich bij een kampioenschap dit seizoen kaal laat scheren. En dat is een hele stap voor de aimabele preses die op 64-jarige leeftijd nog steeds rondloopt met een enorme haardos. Wellicht daarom sierde hij de cover van het programmaboekje van Duno op zijn mountainbike met zijn flinke haardos, nu het nog kan. Met de goede prestaties van Duno dit seizoen komt de kale kop immers met de week dichterbij.

Volledig scherm
Duno-voorzitter Richard Vacquier Droop op zijn mountainbike tijdens het trainingskamp in Barcelona.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal