Thuiswedstrijd van SC Rheden, eerder dit seizoen.
Volledig scherm
Thuiswedstrijd van SC Rheden, eerder dit seizoen. © Gerard Burgers

SC Rheden kan ondanks ruime voorsprong koploper VVG’25 niet van periodetitel houden

Rheden – SC Rheden (3C) leek zondagmiddag op weg naar een knappe zege op de nog ongeslagen koploper VVG’25 uit Gaanderen. Na 45 minuten stonden de Rhedenaren op een verdienstelijke 3-1 voorsprong, maar na ruim 90 minuten floot scheidsrechter Jan Maarten ten Broek af met een 3-3 eindstand. Het zorgde voor vreugdetaferelen in het strafschopgebied van VVG’25, omdat het zwaarbevochten gelijkspel de gasten de eerste periodetitel opleverde.

Bij Rheden waren er meerdere boze gezichten, en dat was vooral richting de arbitrage. De Arnhemse scheidsrechter Ten Broek maakte zeker geen vrienden in het vergrijsde dorp aan de IJssel. Vooral de cruciale 3-2 zorgde voor boosheid en verontwaardiging aan Rhedense kant. ,,Dat was een buitenspelsituatie”, vond Wilco Klop, trainer van SC Rheden. Grensrechter Frits Huizinga stak ook zijn vlag omhoog, maar Ten Broek keurde de treffer –zonder in contact te treden met zijn assistent– goed. ,,En dan weet je dat het lastig wordt na die 3-2”, vervolgde Klop. De coach kreeg gelijk, want de gasten uit de Achterhoek bleven aandringen en kwamen tien minuten voor tijd door Alexander Megens ook langszij.

Daarmee was de 3-1 voorsprong –in de eerste helft ontstaan dankzij twee treffers van clubtopscorer Patrick d’Hulst en eentje van Rick Smeenk- als sneeuw voor de zon verdwenen. Er volgde nog een enerverende slotfase, maar in de stand kwam geen verandering meer. Ook omdat de laatste corner van Rheden onderweg werd afgefloten voor het eindsignaal door Ten Broek. Het zorgde weer voor onbegrip bij Rheden en tot een vreugde-explosie bij VVG’25. De periodetitel was immers binnen, maar daar hadden ze bij Rheden geen boodschap aan. Patrick d’ Hulst liet luidkeels weten niet tevreden te zijn over de arbitrage, maar arbiter Ten Broek reageerde niet. Zo kwam er einde aan een levendige en enerverende voetbalwedstrijd op het zonnige sportpark IJsselzicht in Rheden.

,,De uitslag is natuurlijk teleurstellend”, sprak Klop tot slot. ,,We speelden een prima eerste helft, en komen op een 3-1 voorsprong. Maar je weet dat hun na rust lange ballen gaan spelen en dat wordt dan lastig, want ze hebben veel lange mensen rondlopen . Die 3-2, die buitenspel was, zorgde voor een breekpunt. Aan de andere kant moet je ook kritisch zijn, we hebben voetballend na rust te weinig gecreëerd.”

Door de teleurstellende remise bleef de achterstand van SC Rheden op koploper VVG’25 met acht punten (30 om 22) intact. De ploeg van trainer Wilco Klop staat daarmee op een verdienstelijke derde plaats in de derde klasse C van het zondagvoetbal. OBW - dat met 2-0 verloor bij DVV - staat met 26 punten op een tweede plaats.

Amateurvoetbal