Volledig scherm
Sloeg de grensrechter van ESA 11 eerst zelf? © ANP

Voetbalruzie in Arnhem na geweldsincident met grensrechter

ARNHEM - De twee Arnhemse  voetbalclubs ESA en SC Oranje zijn in conflict geraakt na een gewelds-incident tussen twee recreatie-teams van de clubs. Daarbij werd een grensrechter van ESA 11 onder andere tegen zijn hoofd geschopt. De dader van SC Oranje 3 heeft bekend en is voor vier jaar geschorst.

SC Oranje wordt verantwoordelijk gehouden door de tuchtcommissie van de KNVB. De club moet 750 euro boete betalen en draait op voor de proceskosten van 250 euro. SC Oranje 3 is uit de competitie genomen. De voetbalclub gaat in beroep.

ESA werd vrijgesproken van schuld. 

Beide Arnhemse voetbalclubs clubs verwijten elkaar ondertussen 'gekleurde verklaringen'te geven.

Voorzitter John van Verseveld van SC Oranje is woest op de tuchtcommissie én tegenstander ESA. Hij spreekt van 'een zeer eenzijdig oordeel'. ,,Er is totaal niet gekeken naar de oorzaak van de vechtpartij.” 

Aanleiding voor het schoppen van de grensrechter is volgens Van Verseveld een tik die diezelfde grensrechter van SC Oranje met de vlaggenstok uitdeelde aan de speler van SC Oranje. Die grensrechter van SC Oranje was opvallend genoeg een vader van een speler van ESA.  Hij zou zijn ingevallen bij Oranje dat na rust geen vlagenist meer had.

Volgens Van Verseveld deelde de grensrechter de eerste tik uit waarbij de speler van SC Oranje gewond raakte. ,,Daarna ontstond een vechtpartij. De zoon van de grensrechter trapte daarbij een speler van SC Oranje in de rug.” 

Levenslang

De voetballer van SC Oranje schopte en sloeg daarop de op de grond liggende grensrechter ondermeer tegen het hoofd. Over die actie is Van Verseveld helder. ,,Als dat zo is, dan is vier jaar schorsing te weinig. Iemand die zoiets flikt moet je levenslang schorsen. “

De geschorste voetballer heeft zijn straf inmiddels geaccepteerd en is voorlopig niet welkom bij SC Oranje.

De proeftijd van twee jaar noemt Van Verseveld onrechtvaardig. Die proeftijd betekent dat de tuchtcommissie bij een volgend incident de complete vereniging uit de competitie kan halen. ,,Het was een eenmansactie, daar kun je toch niet de hele vereniging voor straffen?”

Dat ESA niet is bestraft begrijpt Van Verseveld niet. ,,Ze hebben zware verklaringen afgelegd. Dat is niet tof, want ze zijn medeschuldig. Ik ben zwaar teleurgesteld in ESA.”

Onvoorstelbaar

Danny Oudsen, voorzitter van ESA, heeft geen goed woord over voor de verklaring van zijn collega-preses. ,,Het is onvoorstelbaar wat SC Oranje naar buiten brengt. Er klopt niets van. Beschamend vind ik het.” Volgens Oudsen ligt de schuld volledig bij SC Oranje en heeft de tuchtcommissie, mede op basis van een filmpje van het incident, juist geoordeeld. ,,De grensrechter ging vlaggen op verzoek van SC Oranje en heeft niet als eerste geslagen. Zijn zoon heeft ook niemand in de rug geschopt. Nadat hij zelf de eerste klap kreeg heeft de grensrechter gereageerd met een tik van de vlaggenstok.”

Zowel de grensrechter als de speler van ESA hebben bij de politie aangifte gedaan. Oudsen zegt dat de grensrechter flink is geraakt. ,,Hij is naar het ziekenhuis geweest en heeft wekenlang last van hoofdpijn gehad. Het is een triest verhaal.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal