Volledig scherm
De Sportfoto van het jaar 2017 Arnhem. © Eric Lenderink

Wie maakte de Sportfoto van het jaar? Fitty bij Arnhem Cup en wethouder kan niet voetballen

de derde helfftARNHEM/ELST - In deze rubriek een verzameling anekdotes en opvallende gebeurtenissen uit de wandelgangen van het amateurvoetbal in de regio. Met deze week: 'Wie maakte nou echt de Arnhemse Sportfoto van het jaar 2017: Huissenaar Marc Buurman verschaft duidelijkheid. En tijdens de loting van de Arnhem Cup ontstond er een heuse fitty tussen Wim Hendriks van de Arnhemse Voetbalfederatie en presentator Han Dreuning.    

Elke woensdag zijn de leukste anekdotes en opvallende gebeurtenissen uit het Arnhemse en Betuwse voetbal verzameld in de rubriek 'De Derde Helft' op deze site. Tips, foto's, video? Mail ze naar sport.arnhem@gelderlander.nl. vandaag met bijdragen van Hans Schmeinck en Roland Gerritsen.

Sportfoto

De foto van de line-out door rugbyers van The Pigs uit Arnhem (zie boven) is zonder meer fraai. Al bestond er enige consternatie over de maker en de keuze om het beeld tot winnende te bepalen.

Huissenaar Marc Buurman mocht dinsdagavond (27 februari) tijdens het Arnhems Sportgala de bijbehorende prijs (de foto op canvasdoek) en eer in ontvangst nemen. Buurman werd als winnaar vernoemd, online en in de geschreven media. Maar blijkt niet de maker.

 ,,Eric Lenderink heeft de foto gemaakt. Met de camera van een ander, Raoul Vreeke. We spelen alle drie bij ARC The Pigs", bekent de Huissenaar. ,,De foto was gepost in onze besloten Facebook-pagina. Maar ik zag er als bestuurslid wel publiciteitswaarde in en zond de foto in." 

Volledig scherm
De uitreiking van de Arnhemse sportprijzen in het Stadstheater. © Gerard Burgers

Overigens ging Lenderink wel mee het podium op. Hun foto won dus. Al vroegen sommigen zich op de Facebookpagina van het organiserende Sportbedrijf Arnhem af waarom de ‘rugbyfoto’ won. ‘Andere foto’s hebben meer likes’, luidde de kritiek. Volgens de organisatie was ‘het stemmen nodig om uit alle ingezonden foto’s een top 10 te maken’ waaruit de jury vervolgens een keuze maakte. 

'Vervelend als het niet duidelijk was. We gaan kijken hoe we dit de volgende editie beter kunnen doen‬’,  liet de organisatie weten.

Zwarte lijst

Wim Hendriks, voorzitter van de Arnhemse voetbalfederatie, was afgelopen vrijdag één de gasten tijdens het sportcafé rondom de loting van de Arnhem Cup in het clubhuis van Eendracht. Presentator Han Dreuning vroeg aan Hendriks hoe het er eigenlijk voor staat met de zogenaamde zwarte lijst: een lijst met namen van voetballers die zich ergens hadden 'misdragen'.

 ‘Dat was toch ooit een van je hersenspinsels Wim?’ 

Waarop Hendriks antwoordde: ‘Jazeker, en die lijst is er nog steeds. En jou naam staat er ook op’. 

Witte lijst

De presentator was enigszins verrast door dat antwoord, want wie op die lijst stond of staat had namelijk geen beste naam in het Arnhemse voetbalwereldje. Dreuning vroeg waarom hij dan wel op deze zwarte lijst stond.

‘Omdat jij de beste trainer bent van Arnhem’, reageerde Hendriks. ‘Omdat jij het voetbal hebt uitgevonden. Omdat jij alles beter weet. Dat weten wij met allemaal hier. Dat heb ik namelijk zo net gehoord in de bestuurskamer toen jij op het bord alles aan het uitleggen was. Daarom sta jij nou op de zwarte lijst’.

 Dreuning bleek niet uit het veld geslagen: ‘Dan moet het een witte lijst worden.’

Sensatie

De fitty tussen Dreuning en Hendriks ging daarna nog eventjes door, maar uiteindelijk sprak Hendriks zalvende woorden richting de presentator, al decennia lang sportverslaggever voor onder andere De Gelderlander ‘Jij valt nog wel mee hoor, maar je hebt een paar collega’s in het Arnhemse waar ik mijn bedenkingen bij heb’.

 Blind paard

Er werden tijdens het gesprek tussen Dreuning en Hendriks nog meer sneren uitgedeeld. Dreuning liet weten dat de Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink, zijn ploeggenoot bij een van de recreatieteams van VDZ, wel een zeer beperkte voetballer was. 

Volledig scherm
Wethouder Gerrie Elfrink - hier in het Airborne-shirt van Vitesse-aanvoerder Guram Kashia - kan volgens sommige niet zo heel goed voetballen. © Gerard Burgers

‘Ik hoop dat hij in de politiek beter functioneert dan op het voetbalveld’,  liet de presentator fijntjes weten. Dreuning kreeg direct bijval vanuit de zaal. ‘Daar is weinig voor nodig, want voetballen kan hij niet’, zei de vertegenwoordiger van DVOV. ‘Het is net een blind paard.’

Voorkennis

De wethouder kon zich niet verdedigen omdat hij simpelweg niet aanwezig was op deze avond. De presentator liet weten dat hij de wethouder wel had uitgenodigd. ‘Maar hij heeft geen reactie gegeven op mijn uitnodiging via de mail’.

Verkiezingen

Hendriks liet verder weten dat er binnenkort twee bijeenkomsten zullen plaatsvinden tussen de Arnhemse voetbalclubs en de gemeente Arnhem. Daarin kunnen vragen gesteld worden over de tarieven van veldhuur en de opbouw daarvan. Een goed idee van het gemeente-bestuur want er is nogal eens kritiek vanuit de clubs dat de gemeente niet open en transparant is over dit onderwerp. Ben Karman, teammanager van ESA, had na deze mededeling nog een goede vraag voor Hendriks: ‘Zijn die bijeenkomsten na over vóór de Gemeenteraadsverkiezingen?’

Rechtse ballen

Dat er een spanningsveld is tussen clubs en gemeente is haast vanzelfsprekend. Beide partijen hebben nu eenmaal hun eigen belangen en die stroken soms niet met de andere kant. De presentator wilde van Wim Hendriks weten of het nog uitmaakt wie er tijdens gesprekken en onderhandelingen zitting heeft in de gemeenteraad. ‘Wim, maakt het dan uit of er linkse jongens zitten of rechtse ballen’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal