Remco Kock
Volledig scherm
Remco Kock © dg

Wodanseck, het Swift Boys van de regio

Hij speelde net nog in een VDZ-shirt, maar voetbalt sinds dit seizoen niet meer voor VDZ maar voor Wodanseck. In VDZ-shirt verloor Martijn van Gessel zojuist met zijn nieuwe club van OVC ‘85 . Omdat OVC sinds enkele jaren net als Wodanseck in een Airbornkleuren speelt, moesten er andere shirts worden geregeld. En die liggen bij een kleine vereniging als Wodanseck niet voor het oprapen. ‘Deze shirts heb ik geleend bij mijn oude club,’ aldus de vierendertigjarige aanvaller.

Twee op de tribune aanwezige oud-voorzitters van het nu voorzitterloze Wodanseck kunnen er wel om lachen (‘typisch Wodanseck!’), om hun cluppie dat in VDZ-shirts het ‘plastic’ van OVC betreedt, hoewel eentje nog steeds baalt dat OVC ‘zonder overleg in onze clubkleuren speelt’. De andere oud-voorzitter merkt het grappige, veelzeggende contrast in grensgrensrechters op. Die van Wodan een zichtbaar teleurgestelde wisselspeler afgezet tegen die van OVC, die er heel officieel - in een scheidsrechterstenue – en trots uitziet. ‘Vast een wolf in schaapskleren, die bij iedere dieptebal de vlag in de lucht steekt.’

‘Waarom ik in godsnaam voor Wodanseck voetbal? Ik woon in Wolfheze,’ antwoordt Martijn van Gessel bijna excuserend. Wodanseck uit Wolfheze, het 'gekkendorp', is een beetje een gekke club. Erg klein, maar toch heel fijn. ‘Bij VDZ was het tijd om plaats te maken voor de jeugd. En ik moest er na mijn werk weer aan het werk, zo voelde het, want in het veld voerde ik allemaal opdrachten uit,’ aldus Van Gessel, die altijd op niveau heeft gevoetbald, een niveau waar het voetbal soms serieuzer wordt beleefd dan werk of school. Wodanseck is anders. Waar andere clubs soms opzichtig proberen te ontkennen dat ze amateurs zijn, door zich professioneel te kleden en gedragen, een beetje zoals op televisie, is Wodanseck een verademend amateuristische amateurclub. ‘Plezier, ongedwongenheid, humor en zelfspot staan centraal. Het is frank en vrij voetballen. Net Swift Boys, van de All-Stars film,’ zegt Van Gessel.

‘Voor een wedstrijd sta ik echt niet uren voor een schoolbord driehoekjes te tekenen,’ vertelt oud-speler Frank de Vries in de OVC-kantine. Die Vries is al tig-jaar lid van de club uit Wolfheze. ‘Ik ben nu trainer, maar ook mollenvanger en klusjesman. Vorig jaar viel ik, als Abraham, nog een paar keer in. Noodgedwongen.’ Hij vertelt er nadrukkelijk bij dat hij het allemaal met plezier doet. Zijn verhaal doet denken aan de verschillende petten van Bert Logtenberg - als supporter aanwezig in Oosterbeek - die ooit gelijktijdig voorzitter, (bar)keeper en lijnentrekker bij Wodanseck was. De lenige Logtenberg, die tot en met zijn vijftigste in de Wodanseck-goal verdedigde, vertelde voordat hij wat ging zeggen ‘welke pet hij droeg’ (‘ik zeg dit even als voorzitter, jongens’).

Wodanseck is een club voor vrijbuiters die plezier boven prestige verkiezen, die helaas met uitsterven wordt bedreigd. ‘Van de zomer vielen we bijna om. We hadden maar twaalf man. Maar wel twaalf man die graag wilden. Ze hebben er zelf zes bij geregeld,’ vertelt De Vries. ‘Waaronder jongens die hoger kunnen voetballen, maar plezier en vriendschap belangrijker vinden dan prestaties.’ Kansloos was Wodanseck niet, net tegen OVC. Toch is De Vries realistisch. ‘OVC heeft achthonderd leden, wij tachtig.’ Dan stoot een jongen met een pilsje De Vries aan.

‘Nou misschien hebben we eenentachtig leden,’ zegt de trainer na een kort praatje met de jongen. ‘Die wil misschien bij ons komen voetballen. Hij is meer dan welkom.’   

Amateurvoetbal