ONA'53, hier spelend tegen Uchta, stond in de vierde klasse B een straatlengte voor op de concurrentie. De Wageningers kunnen nu een aanvraag doen om alsnog te promoveren.
Volledig scherm
ONA'53, hier spelend tegen Uchta, stond in de vierde klasse B een straatlengte voor op de concurrentie. De Wageningers kunnen nu een aanvraag doen om alsnog te promoveren. © Herman Stöver

Amateurclubs kunnen bij KNVB verzoek indienen om klasse hoger te worden ingedeeld

EDE/TIEL - Nu de voetbalcompetitie bij de amateurs door de coronacrisis abrupt is geëindigd, geeft de KNVB clubs de mogelijkheid om volgend seizoen toch een klasse hoger te gaan.

Door het beëindigen van de competities - op zondag 8 maart werd er voor het laatst gespeeld - heeft de KNVB geen promotie en degradatie toegepast. Voor een aantal clubs, die riant de ranglijst aanvoerden, was dat een bittere pil.

De KNVB geeft de clubs in een brief nu te kennen dat ze een aanvraag kunnen doen bij de voetbalbond als ze in het seizoen 2020-2021 een klasse hoger (lager kan ook) willen voetballen. Dat komt omdat er, zeker in het zondagvoetbal, clubs wegvallen omdat ze naar het zaterdagvoetbal verhuizen of stoppen.

FC Lienden

De hoofdklasse van het zondagvoetbal telt volgend seizoen geen 32 maar 30 verenigingen, omdat Quick’20 (Oldenzaal) en MSC uit Meppel naar de zaterdag verkassen. Uit de derde divisie van het zondagvoetbal verdwijnt in het nieuwe seizoen FC Lienden.

In de eerste klasse E op zondag komen twee plaatsen vrij. Rigtersbleek uit Enschede en De Zweef (Nijverdal) gaan naar de zaterdag.

Ook de tweede klasse I raakt een ploeg kwijt: WAVV uit Wageningen legt zich vanaf dit najaar alleen nog toe op het zaterdagvoetbal.

Verder ontstaat er een gat in de eerste klasse D op zaterdag, omdat DFS Opheusden vrijwillig terugkeert naar de laagste (vierde) klasse. Of de KNVB de opengevallen plaatsen in de hoofdklasse en lager op zal vullen is nog onbekend.

ONA’53

In de Vallei-regio kunnen clubs als ONA’53 (zaterdag  4B, Oost) en VVA Achterberg (zaterdag 4H, West 1) een poging wagen alsnog te promoveren naar de derde klasse. 

Beide ploegen hadden bij het stopzetten van de competitie, begin maart, een straatlengte voorsprong op hun eerste achtervolgers. 

Ook De Merinio’s (zaterdag 2G, Oost), Blauw Geel’55 (zaterdag 3B. Oost)  en FC Jeugd (zondag 3 D, West 1) gingen aan de leiding, Fortissimo en SDS’55 (zaterdag 4C, Oost) vochten een titelstrijd voor twee uit in hun afdeling.

In Rivierenland heeft het Beusichemse BZS alvast een verzoek ingediend voor promotie naar de vierde klasse (zondag, Zuid 1).  

Amateurvoetbal