Volledig scherm
Advendo’57-spits Dirko Bos zoekt de weg naar het doel van Stroe. © Herman Stöver

Dirko Bos (Advendo'57) het licht in de duisternis

EDERVEEN - Advendo’57 was tot zaterdag de enige ploeg in de derde klasse B die nog geen zege boekte. 

Met dank aan een uiterste krachtsinspanning in de 94ste minuut stapte het toch als winnaar van het veld na een doelpunt van Dirko Bos. Tegenstander Stroe bleef verbijsterd achter: 1-0.

Het zat de Ederveense equipe tot dusver niet mee. Slechts twee punten uit acht wedstrijden was de karige beloning van manschappen van trainer Jan Fluit. Door toedoen van spits Dirko Bos, in het dagelijks leven verkoper van UV-lampen in de agrarische sector, kreeg Advendo zowaar weer wat kleur op de wangen.

,,Zo’n biertje smaakt nu wel erg goed”, lachte hij nadat hij de eerste omhelzingen had verwerkt. ,,We hadden dit echt wel nodig, dat lijkt me logisch. Natuurlijk wisten we dat we een zwaar seizoen tegemoet konden zien. Maar wij zijn Advendo. Wij blijven knokken tot het bittere einde. Bovendien ben ik zelf positief ingesteld.”

Bos draagt wel de erfenis van Jaap van Doorn met zich mee. Van Doorn, inmiddels actief in een lager elftal, was elk seizoen wel goed voor een karrenvracht aan doelpunten. Hoe gaat de nieuwe ‘nummer negen’ daarmee om? 

,,Het doet me niet zoveel”, haalde hij zijn schouders er over op. ,,Ik ben een heel ander type spits dan Jaap. Ik ben geen spits die er jaarlijks meer dan twintig in legt. Ik ben meer een balvaste spits. Ik speel ook vaak met de rug naar de goal, wachtend op de aansluiting. Maar natuurlijk mag ik er zelf ook wel eens eentje binnen schieten op zijn tijd.”

Zoveel scoorde Bos dit seizoen inderdaad niet. Maar zijn goal tegen Stroe was wel het driedubbele waard. Bos was een kwartier voor tijd naar de linkerflank gedirigeerd door het technische duo Jan Fluit/Manfred Knevel. In de 94ste minuut trok hij vanaf links naar binnen en schoot met rechts raak. 

,,Dan gaat er wel van alles door een speler heen”, ging Bos verder. ,,Het zat ons dit seizoen niet mee. In de eerste wedstrijd tegen Veenendaal liepen we in de blessuretijd de zege mis. Nu scoorden we zelf diep in blessuretijd. Dit zijn wel de lekkerste overwinningen. Natuurlijk zijn we er nog niet. We moeten keihard blijven werken voor de punten.”

Amateurvoetbal