Volledig scherm
Remco Speelziek. © Herman Stöver

Leider van weleer terug bij DTS Ede

EDE - Voor Remco Speelziek is de cirkel weer rond. De club, waar hij op zijn zestiende debuteerde in de hoofdmacht, sloot hem weer in het hart.

Vorig seizoen was Remco Speelziek, inmiddels dertig jaar oud, te bewonderen op de bijvelden. In het derde van Lunteren wilde hij enigszins afbouwen. Uit fysieke overwegingen. Daarvoor was SDV Barneveld zijn club, maar blessureleed zat hem op de hielen. Enkele jaren geleden (2013) vertrok Speelziek naar Houston, om daar in de zomer als voetballer actief te blijven. ,,Een intensieve periode”, blikt Speelziek terug. ,,In relatief korte tijd deden we veel. Zes keer per week trainen en wedstrijden spelen. Het was misschien wat te veel van het goede. Daarna meldde ik me bij Bennekom, maar dat bleek niet zo’n succes. Ik raakte maar niet fit. De fysio van SDVB constateerde een probleem in de gewrichten, waardoor er veel druk op de spieren kwam.”

Tot overmaat van ramp kreeg hij ook nog knieproblemen. Toch hield Speelziek, die ook nog uitkwam voor FC Lienden, het vier jaar vol in Barneveld. In 2018 scheidden de wegen van Speelziek en SDVB. ,,Ik kwam tot de ontdekking dat het eigenlijk wel mooi geweest was”, gaat de verdedigende middenvelder verder. ,,Met wat vrienden heb ik een jaar met veel plezier gevoetbald. Maar op een gegeven moment begon het toch wel weer te kriebelen. Helemaal toen ik in de winterstop een wedstrijd met oud-DTS’ers hier op sportpark Inschoten speelde. Het ging best goed. Haikaz Vervaart stelde toen voor om één keer in de week met DTS mee te trainen, met goedvinden van de technische staf. Dat bleek geen probleem te zijn.”

Quote

Op een gegeven moment begon het toch wel weer te kriebelen. Helemaal toen ik in de winterstop een wedstrijd met oud-DTS’ers hier op sportpark Inschoten speelde

Speelziek had zelfs de keuze. Ook Lunteren wilde hem graag toevoegen aan de A-selectie. ,,Lunteren was zeer zeker en reële optie”, reageert Speelziek. ,,Ik heb ook goede gesprekken gehad met trainer Dennis van den Berg. Maar ik dacht bij mezelf ‘als ik weer terugkeer, wil ik dat wel op een zo hoog mogelijk niveau doen’. Nu sta ik dus hier. Het kind van de club? Ja, zo kun je dat wel stellen.”

Speelziek maakte veertien jaar geleden zijn debuut in de hoofdmacht. ,,Ik was toen net zestien”, weet hij nog. ,,Ik debuteerde in een bekerwedstrijd tegen RKHVV. Er was heel wat gebeurd bij DTS. Ploeg was net gedegradeerd uit de tweede klasse. Eric (Speelziek, red.) nam het toen over. We moesten min of meer opnieuw beginnen, met jongens als Jeroen van Schoonhoven, Mark Snel en mijn broer Martin Speelziek. In de derde klasse was het wel wat eenvoudiger om onszelf te ontwikkelen. Daar hebben we later ons voordeel mee gedaan.”

In 2019 is Speelziek weer ‘thuis’. De concurrentie binnen de selectie is moordend. Weinig mutaties vielen er te noteren. Trainer Jeroen Spies houdt ook graag vast aan een bepaald stramien. ,,Ik zal me net als iedere ander speler moeten bewijzen”, zo klinkt het strijdbaar. ,,Ik focus me in eerste instantie op een plek in het centrum van de verdediging. Daar heb ik een groot gedeelte van mijn loopbaan ook gespeeld. Ik ga de strijd aan. Ik voel me fit. Ik ben benieuwd.”

Met zijn fitheid lijkt het inderdaad wel snor te zitten. In de eerste oefenwedstrijden van het seizoen, tegen hoofdklasser AWC, hield hij het toch maar mooi 75 minuten vol. Daar kan Speelziek alvast verder mee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal