Volledig scherm
DOVO-keeper Sebastiaan van der Sman op het trainingscomplex van Vitesse. © Herman Stöver

Werkweek van Sebastiaan van der Sman gevuld met voetbal

ARNHEM - Het was even wennen bij DOVO, nog steeds eigenlijk. Doelman Sebastiaan van der Sman kreeg in zeven duels al achttien treffers om zijn oren. ,,Nee, daar word ik niet vrolijk van.”

Op het trainingscomplex van Vitesse op Papendal traint de Onder 19 onder leiding van coach Theo Janssen. Vanaf zijn werkplek kijkt Sebastiaan van der Sman (31) naar de drukke activiteiten in de herfstvakantie.

,,Het is deze week een drukte van belang met de spelers uit de Voetbal Academie”, vertelt de Arnhemmer, die als vijftienjarige door Vitesse werd gescout. ,,Ik speelde als keeper bij ESA. Als je dan de kans krijgt om als Arnhemmer naar Vitesse te gaan, is dat een droom.”

Quote

Ik wilde meer dan alleen maar trainen en spelen

Sebastiaan van der Sman, Keeper van DOVO

Een jaar later speelde de huidige doelman van DOVO bij de A-junioren met Ricky van Wolfswinkel en Alexander Büttner. Hij werd vervolgens doorgeschoven naar de beloften, als vierde doelman van de selectie. ,,Toen speelde ik niet veel. Later werd ik derde keeper en kwam ik vaker in actie.”

Hij maakte drie jaar deel uit van de spelersgroep van Vitesse en zat pakweg twintig wedstrijden als reservekeeper op de bank. ,,Ik keepte bij verschillende oefenwedstrijden, zoals in Spanje tegen Valencia voor een half vol stadion. Een prachtige tijd.”

Tegenvaller

Hij moest wel even slikken toen Eloy Room zijn plaats innam. ,,Dat was een tegenvaller. Ik werd na de winterstop verhuurd aan AGOVV. Ik was niet enthousiast over de eerste divisie en maakte na acht jaar de balans op. Ik wilde meer dan alleen maar trainen en spelen.”

Volledig scherm
Sebastiaan van der Sman in het tenue van TEC. Archiefbeeld. © Angelo Blankespoor

Gesprekken bij Vitesse leverden Van der Sman een stageplek op. Het leidde later tot zijn huidige functie als coördinator voetbalzaken van de Vitesse Academie. ,,Ik combineerde die baan ruim een jaar met trainen, maar mijn kantoorwerk eiste steeds meer. Ik ben verantwoordelijk voor de organisatie en planning in brede zin, zoals vervoer en huisvesting.”

Van tijd tot tijd valt hij in als keeperstrainer. ,,Bij de jeugdelftallen, maar soms ook bij de A-selectie. Leuk om te doen, het zorgt voor afwisseling.”

Op voorspraak van trainer Gery Vink maakte de doelman in 2013 de overstap naar TEC in Tiel. ,,Ik had meer opties, maar de ambities van de club spraken mij aan. We hadden een goed elftal en zetten steeds een stap hoger tot in de tweede divisie.”

DOVO benaderde de ervaren doelman begin dit jaar, niet veel later werd de overstap naar Veenendaal beklonken. ,,Ik vond het leuk om bij een grotere club te spelen. Ook is de afstand Arnhem-Veenendaal goed te doen. Ik eet nog steeds mee met de spelers die bij Vitesse intern zijn. Van daaruit ga ik door naar DOVO.”

Onderschat

Quote

We kregen al veel tegengoals, daar word ik niet vrolijk van. Dat zie ik terug in mijn spel

Sebastiaan van der Sman, Keeper van DOVO

Van der Sman heeft de overstap naar een nieuwe club onderschat, zegt hij. ,,Voor mij was het simpel: ik stap als nieuweling de kleedkamer binnen en dat was het. Maar dat is niet zo. Bij TEC hadden we een vriendengroep. Nu was het eerst kijken met welke medespelers ik te maken kreeg. De één ligt je beter dan de ander.”

Van der Sman kreeg van trainer Gert Kruys onder de lat de voorkeur boven Jeroen Vrolijk. ,,Daarvoor was ik ook gekomen.”

DOVO is nog niet erg succesvol met een twaalfde plek in de derde divisie. ,,Er staan veel nieuwe spelers op het veld. Dat is wennen. We spelen 4-4-2 en dat is voor mij totaal nieuw. Het onderlinge vertrouwen moet ook groeien. We kregen al veel tegengoals (achttien, HB). Daar word ik niet vrolijk van. Dat zie ik terug in mijn spel.”

Lef

De sluitpost verzekert dat DOVO gaat klimmen. ,,We hoeven ons geen zorgen te maken. Ik vind wel dat we meer lef moeten tonen van achteruit. Dat ontbrak afgelopen zaterdag tegen Ter Leede (1-1). Voor mij is essentieel dat spelers elkaar kunnen vertrouwen op inzet en spel. Als we dat goed doen, voorspel ik een plek bij de eerste zes en een periodetitel.”

DOVO komt zaterdag niet in actie. ,,Leuk voor mijn gezin, maar ik speel liever.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal