Fuseren in coronatijd: leden voetbalclubs in Grave stemmen via selfies

GRAVE - Met selfies moet de fusie van Estria, GVV’57 en SCV’58 bekrachtigd worden. Deze stemmethode is nodig nu door het coronavirus algemene ledenvergaderingen verboden zijn.

De leden van de drie voetbalclubs uit de gemeente Grave moeten een stemformulier invullen en daarvan een foto maken waar ze zelf (herkenbaar) opstaan. Die foto geldt als stem en kan via de mail, post of WhatsApp worden opgestuurd tot en met 16 mei.

Met de digitale stemwijze doen Estria (Escharen), GVV (Grave) en SCV (Velp) een beroep op de noodwet digitale besluitvorming die sinds kort van kracht is. Alleen zo kan afgeweken worden van de statuten van de drie verenigingen. 

Notaris

Die statuten stellen dat een fysieke algemene ledenvergadering verplicht is. De digitale manier van vergaderen is getoetst door notaris M. Wilhelm en de juridische afdeling van de KNVB, de voetbalbond.

,,Verschillende stemmogelijkheden zijn voorbij gekomen’’, laat Edwin van Kraaij namens de fusiecommissie weten. ,,We willen valsheid in geschriften voorkomen. Stemmen via een videovergadering zoals Zoom is niet te doen. Dan moeten duizend man één voor één voor de camera komen. Dit is echt de beste optie.’’

Live-uitzending

Via selfies stemmen leden van Estria, GVV'57 en SCV'58 voor een fusie.
Volledig scherm
Via selfies stemmen leden van Estria, GVV'57 en SCV'58 voor een fusie. © Eigen foto

Van Kraaij stelt dat de noodwet net op tijd is gekomen. Zo sluit de inschrijvingstermijn van de KNVB op 1 juni. Een tweede ledenvergadering - noodzakelijk als het quorum van twee derde niet is gehaald - is net nog mogelijk. De eerste ledenvergadering is 16 mei, eventueel een tweede op 30 mei.

De digitale ledenvergadering zal live worden uitgezonden door de lokale televisiezender 0486TV en via internet.

Overigens lijkt de stemming een formaliteit. In juni vorig jaar stemden de leden van Estria, GVV en SCV al in om vanaf het seizoen 2020/21 verder te gaan op één locatie. Bovendien zijn de naam voor de fusieclub (EGS’20) en de shirtkleur (zwart) al gekozen.

Amateurvoetbal