Volledig scherm
SIOL-coach Lucien Roeffen: rode kaart ingetrokken. © David van Haren

KNVB seponeert zaken tegen SIOL en coach Lucien Roeffen

ZEIST/KATWIJK SIOL en trainer Lucien Roeffen worden door de KNVB niet beboet voor de wanordelijkheden rondom het duel met Juliana Mill van bijna twee weken geleden. 

De aanklager amateurvoetbal van de bond heeft zowel de zaak tegen de Katwijkse voetbalclub als de rode kaart van de trainer geseponeerd.

De wedstrijd in de vierde klasse H werd op zondag 27 oktober vlak voor tijd gestaakt na een vermeend racistische uitlating van scheidsrechter Jan Tielen. Volgens voetballers van beide regionale clubs zou de arbiter na aanmerkingen op de leiding de spelers van SIOL een ‘stel tien kleine negertjes’ hebben genoemd. De arbiter bood daarna in een brief uitgebreid zijn excuses aan aan SIOL voor deze opmerking.

Geen doel

Roeffen had van Tielen de rode kaart gekregen voor het betreden van het speelveld. De Cuijkse coach van SIOL wilde opheldering van de arbiter na het incident en stapte daarbij binnen de lijnen. Gezien de gehele situatie ziet de aanklager geen reden toe om Roeffen te bestraffen voor dit voorval. ‘Er is met de tuchtrechtelijke bestraffing geen redelijk doel gediend’, geeft de KNVB aan.

Diezelfde aanklager acht op basis van alle ingekomen verklaringen onvoldoende bewezen dat SIOL schuldig is voor het staken van het competitieduel, zoals de scheidsrechter op het wedstrijdformulier had geschreven. ‘Het staken was het gevolg van een incident dat plaatsvond op het speelveld tussen de scheidsrechter en een aantal leden van SIOL. Het is hierin niet duidelijk of de scheidsrechter de wedstrijd op eigen initiatief heeft gestaakt of hij dit deed op basis van het besluit van SIOL.’

Restant

Het restant van de wedstrijd staat nu voor paaszaterdag (11 april, om 18.00 uur) op het programma. Dan pas omdat de uitslag niet meer van belang is voor de eerste periode maar mogelijk wel voor de eindrangschikking, zo meldt de KNVB. Of het duel dan daadwerkelijk wordt uitgespeeld, is maar de vraag. De voetbalbond heeft beide clubs gevraagd het restant in onderling overleg eerder, mogelijk midweeks, uit te spelen.

Door doelpunten van Dani van Dreumel (SIOL) en Vince van Reijmersdal (Juliana) is de stand van het duel 1-1. Er zijn nog zeven minuten te spelen (twee minuten reguliere speeltijd, vijf minuten blessuretijd).

Amateurvoetbal