Ophef bij SIOL vanwege ‘racisme’, speler van Juliana Mill spreekt claim tegen

CUIJK - Een scheldpartij tussen speler Tom Heerbaart van Juliana Mill en clubgrensrechter Wim Toisuta van SIOL zorgde zondag voor ophef. Dat gebeurde bij het duel tussen de eerste elftallen van beide voetbalclubs. Bij SIOL claimen ze dat Heerbaart zich racistisch heeft uitgelaten. Heerbaart spreekt dat met klem tegen.

De ophef ontstond na een actie van Heerbaart, bij het duel in de vierde klasse H. Een voorzet van de rechtsbuiten van Juliana, ook voorzitter van de voetbalclub uit Mill, zou volgens SIOL-grensrechter Toisuta over de achterlijn zijn gegaan.

Heerbaart was het daar niet mee eens. Bij de woordenwisseling die volgde zou Heerbaart de grensrechter van voetbalclub uit Katwijk hebben uitgescholden voor ‘blauwe aap’.

‘Duidelijk hoorbaar’

Trainer Lucien Roeffen van SIOL zegt dat hij zijn oren niet geloofde. ,,Onze grensrechter, een man van 65, is van Molukse afkomst. De scheidsrechter had het niet meegekregen, maar het was duidelijk hoorbaar’’, zegt Roeffen. ,,Nadat Juliana de 1-0 maakte is hij zijn excuses gaan aanbieden, maar dan is het wel een heel verkeerd moment om ‘sorry’ te zeggen. Heel jammer hoe dit gelopen is.’’

Heerbaart ontkent de scheldpartij niet. ,,Die bal was echt ruim binnen, dus ik riep wat tegen die man en hij riep wat terug’’, zegt de speler/voorzitter van Juliana. ,,Ik heb géén racistische dingen gezegd. Er werd over en weer wat gescholden en in de rust kwam een aantal spelers van SIOL verhaal halen. Meer was het niet. We hebben de tweede helft gewoon uitgespeeld.’’

Het duel eindigde in 2-2.

Noodkreet SIOL

SIOL, dat op sportpark De Groenendijkse Kampen in Cuijk voetbalt, is een multiculturele vereniging. Voorzitter Rob Hoffmann van SIOL kwam vorige maand met een noodkreet, vanwege de incidenten met ‘racistische uitingen’ tegen voetballers van de Katwijkse club.

Archief: Tom Heerbaart van Juliana Mill springt op tussen twee tegenstanders van Hapse Boys.
Volledig scherm
Archief: Tom Heerbaart van Juliana Mill springt op tussen twee tegenstanders van Hapse Boys. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal