Volledig scherm
Jeugdtrainer Willem Weijs. © Jasper Ruhe/ProShots

Talent bij Volharding is jeugdtrainer van Ajax

AMSTERDAM - De Toekomst is zijn heden. Het grote Ajax de realiteit. Dat wordt tijdens een wandeling op de Amsterdamse trainingsaccommodatie wel duidelijk. Willem Weijs is voor even gids in de hoofdstad.

Zo een die alle ins en outs weet en daar vol vuur over kan vertellen. Mocht het nodig zijn dan kan hij nog altijd aan de slag in het Ajax Museum.

Maar de kans dat dat gebeurt, is klein. Weijs (30) geldt als getalenteerd jeugdtrainer bij Ajax. En dan te bedenken dat hij opgroeide in het Limburgse dorpje Broekhuizenvorst en nog niet zo lang geleden voetbalde in Vierlingsbeek. ,,Op mijn 16de debuteerde ik voor SVEB, een jaar later voetbalde ik voor Volharding. Drie seizoenen heb ik er gespeeld, vooral in het tweede. In mijn laatste jaar was ik een oproepkracht, omdat ik het niet meer kon combineren met meer werk voor PSV.”

Droom

Quote

Ik weet hoe ik spelers beter kan maken

Willem Weijs

De Bob Haarmstribune, het Adidas Performance Center, de Athletic Skills Track en het splinternieuwe studiecentrum. Het professionalisme straalt van De Toekomst af. Weijs beaamt dat. Hij werkt al 4 jaar bij Ajax. ,,Voor mij is dit ook een droom”, zegt de Limburger in het clubgebouw. ,,Maar het went snel. Dat moet ook. Ik kan niet onder de indruk blijven van de omgeving. Ik moet mee. Ik heb geen profachtergrond, maar ben wel overtuigd van mezelf. Ik weet hoe ik spelers beter kan maken. Daar ben ik continu mee bezig. Vandaar ik het lastig vind te genieten van het moment zelf.”

Weijs heeft al mooie jaren als trainer achter de rug. ,,Ik had nooit gedacht dat dit mijn beroep zou worden. Maar uit een voetbalkamp in San Francisco waar ik close samenwerkte met jeugdtrainers van PSV vloeide een stage voort. Die heb ik met twee handen aangegrepen. Ik vervalste zelfs mijn OV om naar Eindhoven te reizen. Ik had namelijk twee studies verneukt, een hoge studieschuld en geen diploma. Mijn familie was bezorgd, terwijl ik zelf wist ik dat het goed zou komen.”

Cruijff

Dat laat hij bij PSV zien. Hij is op De Herdgang naast coach ook techniektrainer. ,,De tijd bij PSV is super geweest voor mijn ontwikkeling, maar uiteindelijk kon ik er na 6 jaar mijn ambities niet meer najagen. Verzadiging dreigde, terwijl ik me altijd verder wil ontwikkelen. Vandaar dat ik uit mijn comfortzone ben gestapt. Op een vrije dag naar De Toekomst gereden om trainingen te zien. Om te kijken wat ze daar anders doen.”

Quote

Hier zijn de eisen hoger en is er meer druk

Willem Weijs

Van het een komt het ander. In de zomer van 2013 wisselt Weijs de ene Nederlandse topclub in voor de andere. ,,Ik had wel een gewenningsperiode nodig. Hier zijn de eisen hoger en is er meer druk. De mensen zijn directer. Daarnaast maakte ik de Fluwelen Revolutie van Cruijff mee. Veel wisselingen en andere methodes waren het gevolg.” Weijs houdt geen negatieve gevoelens aan die periode over. Het is vooral heel leerzaam. ,,Ajax is ook totaal geen kille club. Ik ben hier op mijn plek, word door iedereen gewaardeerd. Hoe ik ben en omdat ik kwaliteit lever.”

Ambitie

Zijn karakter past bij de club. ,,Mijn opleiding stopt niet bij Ajax”, stelt Weijs, die zijn visie geregeld deelt op Catenaccio, een voetbalinhoudelijke website. ,,Ik sta voor avontuur. Wil mijn grenzen opzoeken, diegenen die dat nooit doen komen niet verder in hun leven.”

Amateurvoetbal