Het kunstgras van JVC werd in 2008 aangelegd.
Volledig scherm
Het kunstgras van JVC werd in 2008 aangelegd. © Ed van Alem

Toch geen nieuw kunstgras voor JVC: club boos op gemeente Cuijk

CUIJK - JVC Cuijk kan fluiten naar een nieuwe kunstgrasmat. De gemeente Cuijk heeft vervanging van de toplaag van het hoofdveld uitgesteld. De voetbalclub is boos ‘omdat afspraken zijn geschonden’.

De gemeente Cuijk, die als eigenaar en verhuurder van het veld voor onderhoud staat, had de reparatie van het kunstgras van JVC al begroot voor 2019. Liefst 320.000 euro was daarvoor weggezet. In de kadernota van 2020 is die investering plots verdwenen.

,,We zijn verrast en gefrustreerd”, reageert JVC-bestuurslid Marco Janssen. ,,In november hebben we bij de gemeente nog om opheldering gevraagd, maar kregen we geen reactie. Nu werd ons dit medegedeeld.”

Bittere noodzaak

JVC laat het er niet bij zitten. De club heeft een brief gestuurd naar de gemeente en een gesprek aangevraagd. JVC stelt dat vernieuwing van het kunstgras bittere noodzaak is. ,,De onderlaag ligt er voor 20 jaar, de toplaag moet halverwege vervangen worden. We zitten nu al op 12 jaar”, zegt Janssen.

Bovendien is het veld door de KNVB al eens afgekeurd. Drie jaar geleden werden de slechtste plekken voor de doelen hersteld met stukken beter kunstgras die naast de dug-outs lagen.

Geld

De gemeente Cuijk wijst op de keuring van Kiwa ISA Sport. ,,Daaruit blijkt dat het veld voldoet aan de normen van het NOCNSF en de KNVB”, zegt een woordvoerder. ,,Als de toetsing anders had uitgewezen, was de vervanging van de toplaag in gang gezet, maar we gaan geen geld uitgeven als het nog niet nodig is.”

Het kunstgrasveld is volgens Janssen niet meer van deze tijd. ,,Het veld is gevaarlijk. Niet alleen voor onze 600 leden maar ook voor de fysiotherapeut die er gebruik van maakt. Het gras is plat en bij hevige regenbuien ontstaat er een waterbed, een bubbel onder de mat. Daar komen de rubberen korrels bij die in het milieu terechtkomen.”

Lening

Janssen baalt van de gang van zaken. ,,Het zegt genoeg dat de gemeente voorstelt om te stoppen met onze lening, als wij afzien van vervanging van het kunstgras. Er wordt zelfs aangevoerd dat wij door afname van leden het met minder velden kunnen doen, dat het kunstgrasveld niet meer nodig is. Maar het kunstgras zorgt er juist voor dat wij in de zomer op de natuurgrasvelden van kleigrond kunnen spelen. Die velden worden in de winter minder belast.”

Amateurvoetbal