Het sportpark van Olympia’18 zit op slot.
Volledig scherm
Het sportpark van Olympia’18 zit op slot. © Ed van Alem

Voetbalclubs in Land van Cuijk en Gennep hard geraakt door corona: ‘Hopen op overbruggingskrediet’

BOXMEER/CUIJK - Amateurclubs in de regio krijgen door het coronavirus harde financiële klappen. De sportparken zitten op slot, de kantines zijn leeg. Door het verbod van wedstrijden en evenementen lopen verenigingen vele duizenden euro’s mis.

Voor JVC Cuijk is het overleven van de coronacrisis een zware kluif, zegt penningmeester Jacques Arts. De club heeft een betalingsachterstand bij de gemeente Cuijk. Vorige maand was die 18.500 euro.

,,We hebben uitstel van aflossing en rente aangevraagd”, geeft Arts aan. ,,Maar waar bedrijven die meteen voor een half jaar krijgen, wordt onze aanvraag extra getoetst. Om de parallel te trekken met het coronavirus: als club zijn wij de zieke patiënt die hulp nodig heeft, maar die niet krijgt.”

Quote

Deze crisis komt op een vervelend tijdstip en baart me zorgen

Penningmeester Jacques Arts van JVC

Noodloket

Wel kan JVC via het noodloket van het ministerie van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro ontvangen. Deze regeling geldt sinds donderdag ook voor sportclubs.

Arts: ,,Tot nu toe ging het dit seizoen goed met JVC. Door flinke bezuinigingen en andere maatregelen van de laatste jaren zouden we op nul uitkomen. Deze crisis komt op een vervelend tijdstip en baart me zorgen. Sponsors wachten met betalen, het schoolvoetbaltoernooi – goed voor bijna 3000 euro – is afgelast en oudpapier ophalen, levert bijna niets meer op. Vroeger was dat zo’n 8.000 tot 10.000 euro per jaar, maar die indus­trie is ingestort.”

Het was eerder dit seizoen nog feest bij JVC na het behalen van de periodetitel.
Volledig scherm
Het was eerder dit seizoen nog feest bij JVC na het behalen van de periodetitel. © Dominique Pichel/De Gelderlander

SIOL kan eerste klap opvangen

Een verlies van 10.000 tot 15.000 euro, rekent voorzitter Rob Hoffmann van SIOL alvast uit. De nakende afgelasting van de eigen 2 Brüder Cup, voorheen de Aviko Cup, zorgt bij de bestuurder van de vierdeklasser uit Katwijk nu al voor kopzorgen.

De inkomsten van het internationale jeugdtoernooi van deze zomer (op 13 en 14 juni gepland) zijn noodzakelijk om de begroting sluitend te krijgen. Niet dat SIOL nu op omvallen staat, stelt Hoffmann.

,,Deze klap kunnen we nog opvangen. Wij zijn een gezonde club, zonder structurele problemen. Zo hebben we vorig jaar een lening afgelost. Daardoor zijn we nu schuldenvrij. Het is alleen de vraag hoe de huidige coronacrisis doorwerkt in het volgende seizoen. Als club zijn we afhankelijk van de middenstand, onze sponsors. Juist daar vallen de klappen. Hopelijk kunnen clubs een overbruggingskrediet krijgen van banken.”

Quote

Nu doen we op één trainer na alles met een vrijwilli­gers­bij­dra­ge

Penningmeester Jacques Arts van JVC

Bonusafspraken bierleverancier

Inkomsten zijn er al een tijd niet. Al bijna drie weken ligt de competitie stil. Grote kans ook dat die niet meer hervat wordt dit seizoen. Sowieso wordt er tot en met maandag 6 april niet gevoetbald. Zo staat de tap juist stil in de maanden waarin het weer vaak mooi is.

,,We leven van de kantine”, stelt Eric van Boekel, voorzitter van Gassel. ,,Lekker weer leidt tot meer bezoekers.” 

De bonusafspraken met de bierleverancier – bij een vooraf vastgestelde hoeveelheid consumpties krijgt de club korting – redden ze bij Gassel nu nooit. ,,We missen zes thuiswedstrijden van het eerste. Per duel is dat tussen 1000 en 1500 euro”, vult collega Chris Arts van DSV aan.

De wedstrijd Siol - Juliana was eerder gestaakt. In februari werden de laatste minuten gespeeld. Vanaf een hoekschop start de wedstrijd. Dat werd gelijk een doelpunt voor Juliana (1-2).
Volledig scherm
De wedstrijd Siol - Juliana was eerder gestaakt. In februari werden de laatste minuten gespeeld. Vanaf een hoekschop start de wedstrijd. Dat werd gelijk een doelpunt voor Juliana (1-2). © Ed van Alem

Uitstel

De club uit Sint Anthonis ziet bovendien de inkomsten van het Pinkstertoernooi verdampen. Het jaarlijkse volleybalevenement op de velden van DSV is verboden. ,,Dat toernooi is buiten de horeca onze grootste inkomstenpost”, zegt Arts.

,,Het is de vraag hoe we dit gat vullen. Het geldt klotst niet tegen de plinten, helemaal niet nu we enorm geïnvesteerd hebben in het sportpark. We gaan in gesprek met de gemeente over uitstel van huurafdracht van de velden.”

Gassel klopt niet bij de gemeente aan. Van Boekel: ,,Misschien heeft de gemeente nog een potje, maar als dorpsclub hebben we liever dat dát geld naar mensen gaat die het echt nodig hebben. Zoals mensen met een eigen bedrijf. Dat zij de voorkeur krijgen, past bij het sociale karakter van onze club.”

SCV'58 Velp tegen  Gassel.
Volledig scherm
SCV'58 Velp tegen Gassel. © Theo Peeters

Veldonderhoud

De Zwaluw heeft volgens penningmeester Maarten Menting nog genoeg ‘vet op de botten’. ,,We teren in op ons vermogen, ook al zijn de uitgaven nu minder. We besparen op gas, water en licht. We kopen niets meer in. Maar voor ons als geprivatiseerde vereniging gaat het veldonderhoud gewoon door.

Gemaaid moet er worden hè, zoals ook de grasmaaier aan grootonderhoud toe was. Als we van het noodfonds gebruik kunnen maken, doen we dat. Geld dat is opgehaald met een goederen- en dienstenveiling spreken we niet aan. Dat blijft voor de uitbouw van de kantine.”

Stormloop

Een stormloop bij gemeenten voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), vervanger van de wet werktijdverkorting, is er van regioclubs niet te verwachten. ,,In het verleden hadden we wel acht mensen in loondienst, maar toen groeiden de bomen tot in de hemel. Nu doen we op één trainer na alles met een vrijwilligersbijdrage”, vertelt Jacques Arts van JVC.

,,Wij gaan mogelijk met trainers in gesprek, om ze te vragen iets in te leveren nu het seizoen korter is”, legt DSV’er Arts uit. ,,We blijven onze trainers betalen”, zegt voorzitter Fons Görts van Olympia’18. ,,Mochten wij gebruik kunnen maken van de NOW, dan doen we dat. We kijken of dat nodig is.”

Amateurvoetbal