Volledig scherm
De ingang van sportpark De Heikant. De selectie gaat weer trainen, zaterdag is de herstart van de competitie tegen FC Lienden. © Flip Franssen

Achilles'29 hervat de training, maar de onduidelijkheid blijft groot

GROESBEEK - Achilles’29 ligt in puin. De trainer is opgestapt, de spelers verkeren in onzekerheid, de aanvoerder verkast naar de rivaal en er zijn veel vragen over de competitieherstart van zaterdag tegen FC Lienden. Gaat de Groesbeekse voetbalclub door? Hoe dan? En met wie?

De uitwedstrijd in de tweede divisie tegen FC Lienden zaterdag gaat voorlopig gewoon door. Maar onder welke omstandigheden, is een groot raadsel.

Het vermoeden bestond dat Achilles met een ‘campingelftal’ naar Lienden zou gaan, maar dat blijkt ongegrond. Een aantal voetballers uit het eerste team overweegt het duel in de tweede divisie tóch te spelen, het elftal wordt aangevuld met jongens uit het beloftenploeg. Opvallend, maar de zaak ligt gecompliceerd. De spelers hebben zo hun eigen belangen en maken ieder een afweging.

UWV betaalt

Quote

Er is een kans dat ik ook speel tegen Lienden. Wat moet ik anders?

Marijn de Kler, voetballer Achilles

,,We trainden niet meer, omdat we ons geld wilden krijgen”, zegt verdediger Marijn de Kler. Achilles had een salarisachterstand van tweeënhalve maand toen vorige week het faillissement over de bv werd uitgesproken. ,,Dat betalen is gelukt, via het UWV. Vanaf nu bepaalt iedereen voor zichzelf wat hij gaan doen. Er is een kans dat ik ook speel tegen Lienden. Wat moet ik anders?”

Volledig scherm
Melanie Bross van Achilles (midden) in actie tegen PEC Zwolle. Ook rond de vrouwenploeg heerst onzekerheid. © Theo Peeters

De selectie werd donderdag ingelicht door spelersvakbond VVCS en uitkeringsinstantie UWV. Er zijn verschillende contracten binnen de spelersgroep, waardoor niet voor elke speler hetzelfde scenario geldt. Acht spelers moeten een overeenkomst met de curator bereiken, waarna ze een contract bij een andere club kunnen tekenen. Het overige deel van de spelersgroep is niet alleen afhankelijk van de curator, maar ook van de KNVB. De voetbalbond moet dispensatie verlenen voor overschrijving.

Vrouwenteam 

Ook bij het vrouwenteam van Achilles, dat uitkomt in de eredivisie, heerst onzekerheid. Vier speelsters en de trainersstaf staan onder contract bij failliete bv, zij worden nu ook betaald door het UWV. Het overige deel speelt voor een onkostenvergoeding en wacht nog op geld.

Het eerste mannenteam, uitkomend in de tweede divisie, hervat vrijdag de training. Teammanager Theo van Cleef staat voor de groep, 
na het vertrek van trainer Eric Meijers. De Nijmegenaar (54) maakte donderdag bekend per direct te vertrekken. Ook werd donderdag bekend dat aanvoerder Boy van de Beek overstapt naar dorpsrivaal De Treffers. Hij is na Kürsad Sürmeli de tweede speler die vertrekt.

Licentie-eisen

De situatie van Achilles is ingewikkeld, doordat de bv failliet is maar de vereniging nog gewoon bestaat. Daarom wordt de club niet door de KNVB uit de competitie gehaald. De voetbalbond liet weten de vereniging de tijd te geven om opnieuw te voldoen aan de licentie-eisen.

Het bestuur van Achilles zou niet meer in beroep zijn gegaan tegen het faillissement, dat kon tot woensdag. De clubleiding overweegt wel een doorstart, stellen verschillende bronnen. Bestuurslid Elrie Bakker-Derks is echter niet bereikbaar voor commentaar. Zij is de enige overgebleven persoon in het bestuur. Ex-voorzitter Harrie Derks liet eerder al weten niet te willen reageren.

Meer lezen over het faillissement van Achilles'29? Bekijk ons dossier

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal