Volledig scherm
Spelersopkomst van Achilles’29 voor de thuiswedstrijd dit seizoen tegen VVOG. Veel spelers uit de huidige selectie vertrekken, zoals aanvoerder Joey Dekkers (vooraan) en topscorer Kevin Schmidt (geheel rechts). © Theo Peeters

Achilles’29 moet in paar dagen een compleet nieuw team vinden

GROESBEEK - Achilles’29 heeft nog vier dagen om een selectie voor volgend seizoen samen te stellen. Het is de vraag of dat gaat lukken. Na het gedwongen vertrek van technisch manager Frans Derks is er snel een technische commissie gevormd. Samen met Stefan Muller, de beoogde nieuwe trainer, wordt gewerkt aan een nieuwe spelersgroep.

Achilles wil, na drie degradaties op rij, komend seizoen de hoofdklasse in met een selectie met spelers uit de regio. Erik van Ekelenburg en Frans Peters vormen de kern van de nieuwe technische commissie (tc). Zij zijn verantwoordelijk voor de samenstelling van de spelersgroep. 

Ook bestuurslid Theo Weijers is betrokken bij de zoektocht naar voetballers. ,,Een grote groep mensen hebben er de schouders onder gezet en ondersteunen Erik en Frans”, zegt Weijers.

Aanpoten

De overschrijvingsdeadline is zaterdagnacht (15 juni). Achilles wil dan twaalf tot veertien spelers hebben. Op hoeveel voetballers de club nu kan rekenen voor volgend seizoen, durft Weijers niet te zeggen. Het bestuurslid wil nog niet denken aan het scenario dat er onvoldoende spelers zijn.

Quote

Er is een groep mensen opgestaan die de club willen opbouwen. Dat vind ik mooi.

Stefan Muller, Beoogde nieuwe trainer

,,Het is flink aanpoten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt om zaterdag de kern te hebben staan. Doordat de reputatie de laatste jaren verslechterd is, geeft niemand meteen zijn jawoord. In de gesprekken moeten we spelers overtuigen. Maar ik merk dat mensen geloven in onze plannen.”

Uitbuiting

Uiteindelijk moet de selectie bestaan uit achttien man, inclusief twee keepers. ,,Na de overschrijvingstermijn van zaterdag hopen we nog op spelers die buiten de boot vallen bij een profclub”, zegt Weijers. ,,Het zal geen topteam worden, daarvoor zijn we te laat begonnen. Dat kon nou eenmaal niet anders. Het doel is wel om in de hoofdklasse te blijven.”

Volledig scherm
Stefan Muller (uiterst rechts) als trainer van Woezik. Hij moet volgend seizoen coach van Achilles’29 worden. © David van Haren

De afgelopen veertien jaar was Frans Derks verantwoordelijk voor het technische beleid van Achilles. Hij werd vorige week aan de kant gezet door het bestuur, na het onderzoek naar uitbuiting van jonge buitenlandse voetballers. Ook liet hij spelers onder andermans naam meedoen bij Jong Achilles. Derks is het niet eens met het besluit en overweegt juridische stappen.

Renovatie

Het bestuur van Achilles is bezig met een renovatie van de club. Het nieuwe eerste team is daar een belangrijk onderdeel van. De clubleiding wil vooral spelers uit de omgeving, terwijl bij het eerste elftal de afgelopen jaren veel spelers uit het westen van het land kwamen of zelfs uit het buitenland (onder andere Mexico, Canada, Argentinië en Verenigde Staten).

Achilles besloot onlangs al te stoppen met het vrouwenteam in de eredivisie. Ook verdwijnt Jong Achilles uit de beloftencompetitie voor profclubs. Het eerste team, de jeugdopleiding en de recreatieve teams zijn straks de speerpunten. Weijers: ,,We willen weer een leuke, gezellig vereniging worden met gezonde sportieve ambities.”

Nieuwe trainer

Stefan Muller is benaderd om coach te worden van het eerste elftal. De Nijmegenaar, afgelopen seizoen aan de kant gezet bij Woezik en eerder als hoofdtrainer werkzaam bij Bemmel en Groesbeekse Boys, moet de opvolger worden van Arno Arts. Vanwege de onduidelijkheid over de selectie houdt Muller nog een slag om de arm.

,,Het project spreekt mij wel enorm aan”, zegt de coach. ,,Er is een groep mensen opgestaan die ontzettend welwillend zijn en de club willen opbouwen. Dat vind ik mooi. Ik wil daar mijn steentje aan bijdragen. Hopelijk keren de komende tijd steeds meer mensen met een Achilles-hart terug en willen zij ook weer de schouders eronder zetten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal