Volledig scherm
Drukte op het sportpark van Achilles'29 voor de wedstrijd van het vrouwenteam (zwart-wit gestreept) tegen Ajax, in het eerste seizoen van de Groesbeekse ploeg in de eredivisie. © Ed van Alem

Achilles'29 stopt na drie jaar met vrouwenploeg in de eredivisie

GROESBEEK – Achilles’29 stopt met het vrouwenteam in de eredivisie. Het elftal maakt het seizoen op het hoogste niveau nog wel af, maar de voetbalclub uit Groesbeek heeft niet genoeg financiële middelen om met het team door te gaan.

Zodoende komt er na drie jaar een einde aan het vrouwenteam in de eredivisie. Het was al langer twijfelachtig of Achilles wel door kon met de vrouwentak. De kosten (reiskosten, vergoedingen voor de speelsters, salaris trainersstaf) bleken te hoog voor de vereniging.

Het huidige bestuur, onder leiding van voorzitter Pjotr van der Horst, heeft steeds aangegeven graag met de vrouwenploeg door te gaan. Dan moest het team wel via externe financiers bekostigd worden. In januari van dit jaar dreigde het team al per direct te moeten stoppen, maar kon de ploeg dankzij investeringen van onder meer ouders van de speelsters het seizoen alsnog afmaken.

Onvoldoende middelen

Van der Horst liet toen in het midden of de club door zou gaan met het team. ,,We hebben iets unieks in handen, welke amateurclub heeft nou een team in de eredivisie? Dit levert de vereniging exposure op. Tegelijkertijd moeten we reëel zijn, als blijkt dat we onvoldoende middelen hebben’’, zo liet de voorzitter in januari aan deze krant weten.

Kika van Es

Achilles heeft nauwelijks een rol van betekenis gespeeld in de eredivisie. In het debuutjaar eindigde de ploeg als zevende (voorlaatste). Kika van Es was toen de blikvanger van Achilles en maakte deel uit de EK-selectie van de Oranje Leeuwinnen die Europese kampioen werden. Vorig seizoen hield Achilles nog nieuwkomer Excelsior/Barendrecht onder zich, dit seizoen staat de ploeg stijf onderaan.

Door de financiële problemen stapten vorig jaar trainer Robert de Pauw en zijn assistent Stephanie Vos op. Ook opvolger Marck Cieraad hield het na een paar maanden voor gezien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal