Volledig scherm
Aleksandar Jankovic van Achilles’29 baalt van een gemiste kans in de thuiswedstrijd tegen AFC. © Pro Shots

Bestuurscrisis Achilles'29: leden tegen terugkeer oud-bestuurders

UpdateGROESBEEK - Tweespalt houdt Achilles’29 in de greep. Een aanzienlijk deel van de leden wil enkele bestuurders niet langer in de dagelijkse leiding. De discussie over de huidige leiding en het nieuw te vormen bestuur is dinsdagavond tijdens de algemene ledenvergadering vastgelopen.

Ook werd die avond duidelijk dat de club kampt met een tekort van ongeveer 50.000 euro.

Achilles probeert orde op zaken te stellen na het faillissement van de proftak van begin dit jaar. Eerste vereiste is dat er weer een dagelijks bestuur komt.

Elrie Bakker-Derks was geruime tijd het enige bestuurslid bij de voetbalclub, nadat haar broer Harrie Derks in november afgelopen jaar terugtrad als voorzitter en eerder Riky Burgers de taken had neergelegd.

Tweedeling

De interim-bestuurders Peter Laukens en Harm Kersten (voorzitter van de raad van toezicht) willen een nieuw bestuur samenstellen van vijf personen. Een meerderheid van de aanwezige leden liet dinsdagavond tijdens de ledenvergadering weten geen leden van de familie Derks meer in het bestuur te willen. Elrie Bakker-Derks heeft haar taken neergelegd. Zij is zich ook niet meer beschikbaar. Bakker-Derks stelt nadrukkelijk dat ze al vóór de vergadering heeft laten weten niet beschikbaar te zijn voor het nieuwe bestuur.

Met Harrie Derks als belangrijkste bestuurder maakte Achilles in 2013 de overstap naar het betaalde voetbal. Twee jaar later kwam ook zijn zus Elrie Bakker-Derks in het bestuur. Na de degradatie uit de eerste divisie vorig seizoen ging de proftak (ondergebracht in een bv) begin januari failliet.

Nieuw beleid

Interim-bestuurder Kersten wil niet reageren. ,,Ik wil eerst alle leden informeren, dus ook de leden die er niet bij waren.”

De nieuwe clubleiding staat voor de taak om het beleid voor de komende jaren te bepalen. Kersten en Laukens lieten eerder al weten dat de insteek primair zal zijn dat de 400 spelende leden van de vereniging kunnen blijven voetballen, de ambities met het eerste team zijn van ondergeschikt belang.

Onduidelijkheid

Het eerste elftal van Achilles is onlangs gedegradeerd naar de derde divisie. Achilles heeft ook een beloftenteam in de hoofdklasse en de vrouwenploeg speelt in de eredivisie (met onder meer Ajax en PSV). Spelers uit de selectieteams maken zich zorgen. Trainers zijn nog niet vastgelegd en ook de invulling van de selecties is volstrekt onduidelijk.

50.000 euro tekort

Eind februari werd bekend dat Achilles 90.000 euro nodig had voor komende maanden. Om dat geld op te halen werden certificaten van 100 euro verkocht. Tijdens de ledenvergadering dinsdag bleek er nog een gat te zijn van ongeveer 50.000 euro, al zou het uitspelen van het huidige seizoen niet in gevaar zijn.

Over twee weken, op woensdag 30 mei, is de volgende ledenvergadering.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal