AWC-speler Safa Kizir houdt in deze voetballoze maanden thuis in Gennep zijn conditie op peil.
Volledig scherm
AWC-speler Safa Kizir houdt in deze voetballoze maanden thuis in Gennep zijn conditie op peil. © Theo Peeters

Coronastop in amateurvoetbal: ‘Hard doortrainen heeft nu geen enkele zin’

WIJCHEN - Het voetbalseizoen bij de amateurs is voorbij. Hoe kunnen spelers zich maanden fit houden? En is dat nodig? Jurgen Verbiesen legt uit hoe hij het bij hoofdklasser AWC  aanpakt.

Bij de eerste shuttle run in de voorbereiding op een nieuw seizoen wil geen enkele voetballer door de mand vallen. Wie faalt bij deze conditietest – een sprintoefening waarbij de snelheid langzaam wordt opgevoerd – zal nog flink aan de bak moeten voordat het seizoen begint. Wie dan pas start met het opbouwen van conditie, is te laat.

Maar wat als – zoals nu – het ineens bijna vijf maanden duurt voordat de competitie begint? Moet een speler van een eerste elftal hard blijven doortrainen de komende maanden? Nee, verzekert Jurgen Verbiesen, sportverzorger bij hoofdklasser AWC uit Wijchen. ,,Het mentale aspect speelt nu een belangrijke rol. Maanden achter elkaar hetzelfde doen, is niet vol te houden. Dan slaat de verveling toe en is de kans op een blessure door overbelasting groter. Spelers moeten nu vooral even aan leuke dingen denken en zich mentaal weer opladen.”

Vitaal 

‘Voetbalspecifieke trainingen’ kunnen volgens hem zes tot acht weken voor de seizoenstart opgepakt worden. ,,Een voetballer die jong en vitaal is, gaat nu echt niet stilzitten en zal blijven hardlopen bijvoorbeeld. Dat is voldoende om de basisconditie te behouden. Nu uitgebreide schema’s voor spelers opstellen zonder op korte termijn een doel te hebben, heeft geen enkele zin.”

Welke oefeningen de AWC-spelers normaal gesproken doen, bepaalt Verbiesen – al dertig jaar sportverzorger – in overleg met trainer Camiel Jager. Toen het seizoen werd stilgelegd kregen de spelers huiswerk mee. Korte sprints trekken, krachtoefeningen, buikspieroefeningen.

,,Die waren vooral gericht op het lichaamsgewicht. Dat waren intensieve oefeningen met het oog op een snelle herstart van de competitie.” Nu duidelijk is dat die er niet komt, kunnen de schema’s aan de kant. Verbiesen is er zeker van dat de AWC’ers gedisciplineerd zijn en thuis hun conditie op peil houden.

Personal trainers

De Wijchenaar heeft zich gespecialiseerd in de belasting van amateurvoetballers. Met zijn bedrijf VoetbalFittest.nl helpt hij trainers met het samenstellen van schema’s en het meten van gegevens. Door het coronavirus krijgt hij ook verzoeken van personal trainers die hun klanten op afstand willen volgen. Hij stuurt hen via Whatsapp formulieren met korte en praktische vragen. 

,,Geen trainer zit erop te wachten een half uur achter de laptop te zitten voor een vragenlijst. Aan de informatie die ze terugsturen, bijvoorbeeld over hoe iemand heeft geslapen en hoe zwaar een training is ervaren, kan ik veel afleiden.” Op basis van de antwoorden probeert Verbiesen trainingen bij te sturen om overbelasting en blessures te voorkomen. 

Analyseren

,,Ik analyseer de gegevens. Houd data bij om te kijken waar een team of speler behoefte aan heeft. Die koppel ik terug naar een trainer. Hij heeft vooraf doorgegeven wat hij van een training verwacht en hoe intensief een sessie moet zijn.”

Voor Verbiesen is het maken van de formulieren en het analyseren van data een uit de hand gelopen hobby. Hij heeft nog een andere fulltime baan. ,,De komende tijd is het rustiger. Dan heb ik tijd om naar alle verzamelde informatie te kijken. Ik ben benieuwd of ik nieuwe patronen kan ontdekken.”  

Jurgen Verbiesen.
Volledig scherm
Jurgen Verbiesen. © Joost De Poel

Amateurvoetbal