De Treffers-trainer Jan de Jonge kan boek schrijven over FC Twente

GROESBEEK - Jan de Jonge stuntte twee jaar geleden met FC Twente in de beker tegen Ajax. Vanavond staat de trainer met De Treffers in dat toernooi tegenover de club uit Enschede.

Slechts één hand heeft Jan de Jonge, trainer van De Treffers, nodig om de hoogtepunten van zijn tijd bij FC Twente te tellen. Zo komt hij erachter dat van de 21 duels die hij tussen oktober 2017 en maart 2018 als assistent op de bank zat bij de eredivisieclub hem er maar een paar bijgebleven zijn. Vanzelfsprekend zit daar de zege in de KNVB-beker op Ajax bij.

Matthijs de Ligt

,,We wonnen na strafschoppen. Matthijs de Ligt miste de beslissende. In het stadion barstte een feest los. Echt mooi. Gertjan Verbeek (destijds hoofdcoach, DP) en ik waren net begonnen bij FC Twente”, herinnert De Jonge zich. ,,De focus van de club lag niet op bekersucces. 

Toch was de opluchting na die overwinning op Ajax groot. Ook omdat het niet bepaald geweldig ging in de competitie. Op die bekeravond kwamen er krachten los die ik niet had kunnen bevroeden. Dat had ook te maken met de sfeer in het stadion. Het publiek was geweldig, zoals altijd eigenlijk. Heel trouw, bijna Duits aandoend.”

FC Twente geldt als de allergrootste club in Nederland waar De Jonge heeft gewerkt. Echt genoten heeft de trainer van tweededivisionist De Treffers er niet. Met Verbeek werd hij ingevlogen om de Tukkers te vrijwaren van degradatie. Dat mislukte. ,,Vanaf de eerste week wist ik dat het lastig zou worden. Het was voor ons zelfs een onmogelijke missie. De slechte resultaten hadden niet alleen met de spelersgroep te maken. Wel met de chaotische organisatie van de club. Iedereen was in paniek.”

Frustratie

Van enige structuur was bij FC Twente in het degradatiejaar 2017-2018 geen sprake. ,,Het is lastig werken als je niet precies weet hoe de lijnen lopen”, zegt De Jonge met een zucht. ,,Ik weet dat er veel frustratie was binnen de club over allerlei beleidszaken, dat we op een ander complex moesten trainen omdat ons veld was aangevreten door een bacterie. Dat Gertjan meteen intern negatief werd neergezet, waardoor er veel weerstand was bij de veranderingen die we wilden doorvoeren. Over mijn tijd bij FC Twente kan ik een boek schrijven.”

Quote

Ik heb niet zozeer positieve of negatieve gevoelens bij Twente, ik ben totaal niet uit op wraak

Vanavond, anderhalf jaar na zijn vertrek, staat De Jonge met De Treffers tegenover Twente. ,,Ik heb niet zozeer positieve of negatieve gevoelens bij Twente. Ik ben totaal niet uit op wraak. Gertjan heeft meer last van de ellende bij de club gehad. Ik had niet de eindverantwoordelijkheid.”

Oude bekenden

De Jonge komt vanavond op sportpark Zuid nauwelijks oude bekenden tegen. ,,Peet Bijen is een van de weinige spelers die er nog altijd speelt. Van de staf ken ik niemand, op materiaalman Jacob Malki en keeperstrainer Sander Boschker na. Ik heb Twente vrijdag tegen FC Emmen goed bekeken op tv.” 

,,Daarnaast heb ik een videoanalyse van de ploeg gekregen van FC Emmen. Die beelden zou ik kunnen gebruiken in de voorbereiding.” Of De Jonge dat doet, is maar de vraag. ,,Ik heb tegen mijn spelers gezegd dat ze van deze week moeten genieten. We spelen binnen een paar dagen tegen IJsselmeervogels én FC Twente. Zo vaak gebeurt dat niet. En je weet het, hè. In voetbal kan het raar lopen.”

Volledig scherm
Jan de Jonge (links) als assistent van FC Twente na de bekerstunt tegen Ajax. Naast hem hoofdcoach Gertjan Verbeek (midden) en assistent Marino Pusic. © Ron Jonker

Amateurvoetbal