Volledig scherm
Het zaterdagteam van Woezik (blauw shirt) haalde in 2019 gemiddeld de meeste punten per wedstrijd van alle amateurvoetbalploegen in de regio Nijmegen. © eigen foto

Dit zijn de beste teams in het amateurvoetbal

De ranglijst met de beste voetbalploegen van het kalenderjaar 2019 kent een verrassende nummer 1: het zaterdagteam van Woezik. De vierdeklasser haalde gemiddeld 2,2 punt per duel. Nipt meer dan Orion.

De zaterdagvoetballers van Woezik kenden een fantastisch 2019. Wie de resultaten van alle regionale amateurploegen in het kalenderjaar 2019 op een rij zet, kan maar één conclusie trekken: Woezik was met gemiddeld 2,2 punt per wedstrijd het meest succesvol. Maar helaas voor de Wijchenaren leverde dat geen enkele hoofdprijs op: geen kampioenschap, geen promotie via de nacompetitie.

De zaterdagploeg van Woezik is een opleidingsteam dat pas sinds 2017 bestaat. ,,Vooral de afgelopen anderhalf jaar hebben we grote stappen gemaakt”, zegt trainer Sjaak Hendriks, die vanaf het prille begin de vierdeklasser – het laagste zaterdagniveau – coacht. ,,Aan het einde van vorig seizoen wonnen we een periodetitel. Helaas liepen we op het nippertje de finale om promotie mis.” 

Hoog niveau

De formatie verloor na verlenging van Excelsior Zetten (2-1). ,,De spelers hebben ­­– op een paar na – allemaal een verleden bij Woezik. Zij speelden er in de jeugd op hoog niveau. We zijn een ploeg die veel van achteruit opbouwt, maar soms ook de bal verliest op een cruciale plek. Daar hebben we aan gewerkt.”

Het relatief nieuwe zaterdagteam vindt steeds beter zijn plek binnen de grote Wijchense voetbalclub. ,,Het stempel van een veredeld recreantenteam verdwijnt steeds meer. Ik ben met het bestuur en de technische commissie in gesprek over de doorgroeimogelijkheden van onze spelers. We zijn daarbij wel afhankelijk van de KNVB. Voetballers die nu mee mogen doen met een zondagploeg kunnen niet meer terugkeren bij een zaterdagelftal.”

De ploeg van Hendriks, waarvan de kern wordt gevormd door vrienden uit Wijchen en omgeving, groeit steeds meer uit tot een prestatie-elftal.

De ‘echte’ winnaar

Een ploeg die in 2019 ook geweldig presteerde was Orion. De Nijmegenaren speelden veel meer wedstrijden (acht) dan Woezik en pakten absoluut gezien de meeste punten van alle eerste elftallen in de regio: 61. Met een gemiddelde van 2,18 punt per wedstrijd scoort het team van trainer Jeroen van Haaren slechts een fractie minder dan Woezik. 

Met een kampioenschap in de tweede klasse I en de koppositie in de eerste klasse E na de eerste helft van het huidige seizoen, zullen ze daar geen seconde om malen bij Orion. De ploeg is hard op weg naar de hoofdklasse.

Gevallen grootmachten

Met de machtsstrijd tussen de familie Derks – grondeigenaar van sportpark De Heikant – en het bestuur van Achilles’29 op de voorgrond is het wat ondergesneeuwd, maar in 2019 zette het sportieve verval van de Groesbeekse club onverminderd door. Met slechts negen punten uit dertig duels kende Achilles opnieuw een voetbaljaar om snel te vergeten. Halverwege dit seizoen lijkt het voor de hoofdklasser al bijna onmogelijk om een vierde degradatie op rij te voorkomen.

Toch is Achilles niet de hekkensluiter op de ranglijst van 2019. Die ‘eer’ is weggelegd voor het Nijmeegse Hatert, ook al zo’n gevallen grootmacht. In 1999 speelde de ploeg nog in de hoofdklasse, destijds op hoger niveau dan bijvoorbeeld Achilles.

Hatert is anno 2020 allang blij dat het een eerste team op de been kan krijgen, want dat was lange tijd onzeker. Op het nippertje werd een ploeg ingeschreven in de vierde klasse, nadat het vorige elftal zich vorig seizoen vroegtijdig terugtrok. In 2019 won Hatert welgeteld één keer, het allerlaatste duel voor de winterstop tegen OSC. Misschien is het de aanzet tot betere tijden in 2020.

Volledig scherm
Orion (oranje shirt) haalde de meeste punten van alle ploegen. © David van Haren
Volledig scherm
3384, infographic, Marcel, Kuster, ranglijst voetbal, amateurvoetbal, Nijmegen © M Kuster

Amateurvoetbal