Volledig scherm
Angelo van Elk met een van zijn duiven. © David van Haren

Duivenmelker op zaterdag, Krayenhoff-spits op zondag: ‘Ik ben een luie, heel luie spits’

NIJMEGEN - Angelo van Elk is de veel scorende duivenmelker van vierdeklasser Krayenhoff. De liefde voor duiven zat er bij de 29-jarige voetballer al jong in.

Hevig gestommel en gefladder klinkt uit het duivenhok in de tuin van Angelo van Elk. De 29-jarige spits van Krayenhoff heeft juist daarvoor zorgvuldig de grendel van het hok verschoven en het deurtje snel weer gesloten. Vluchtgevaar. Thuis houdt hij fokduiven, heeft hij net uitgelegd. Die gaan er niet vaak op uit, dus die vinden de weg niet terug. Die houd je binnen.

Al snel komt hij weer buiten, met de buit stevig in de handen geklemd. ,,Dit is een mannetje, een doffer heet dat”, legt Van Elk uit. Kalm kijkt de vogel om zich heen. ,,Een naam heeft hij nog niet. Het is een zoon van Romy, dat is mijn beste duif ooit. Negende van 1.630 duiven na 1.057 kilometer vliegen door weer en wind. Romy was geweldig. Die heb ik naar mijn vriendin genoemd.”

Grote passie 

Binnen staat Romy – de vriendin – aardappels te schillen. Ze glimlacht als ze wordt herinnerd aan haar gevleugelde naamgenoot. ,,Of ik daar nu zo blij mee moet zijn?”, zegt ze met gespeelde boosheid. Ze kent haar vriend en zijn grote passie na acht jaar samen wel.

Zaterdag is duivendag voor Van Elk. Op zondag staat bij in de spits bij vierdeklasser Krayenhoff, maar aan kiezen tussen zijn duiven, of de bal wil hij niet denken. ,,Ik vind ze allebei geweldig. Duivenmelken doe ik al jaren, dat heb ik van mijn vader. Toen ik 3 jaar oud was, stond ik al met duiven in mijn handen. In de wijk Wolfskuil hadden we zeven duivenmelkers in de straat. Nu doe ik het samen met een goede vriend, Reijer van Hilten. We trainen de dieren door ze van steeds verder terug te laten vliegen.” Met de juiste duif is goed geld te verdienen. ,,Laatst heeft iemand in België er eentje verkocht voor meer dan 1 miljoen euro. Armando, heet die. Als het mij zou overkomen, zou ik gelijk stoppen met werken, dat zeg ik je wel.”

Nuilen

Zijn andere passie is Krayenhoff. Na een goede start is de ploeg weggezakt naar de achtste plaats in de vierde klasse E. ,,Het zit niet mee”, moppert Van Elk, die desondanks op acht treffers staat. ,,Vorig jaar maakte ik er 26, toen vloog alles erin. Als ik blijf scoren, zitten ze niet zo te nuilen dat ik niet achter alles aan ren. Ik ben een luie, heel luie spits. 10, 20 kilo te zwaar, maar dat vind ik prima.”

Na SV Nijmegen en het nu verdwenen SJN is Krayenhoff de derde volksclub voor Van Elk. ,,Die vind ik het leukst. Bij SJN moest je rennen voor een plek in de kantine, anders had je pech. Destijds ging ik nog niet zoveel naar de friettent. Dit is mijn vijfde seizoen bij Krayenhoff. De afgelopen jaren speelden we altijd om de prijzen, met als hoogtepunt de titel in 2017. Maar het is altijd feest. Ook als we verliezen is het polonaise.”

Vlak voor de winterstop was Van Elk bij hoge uitzondering blij dat een wedstrijd werd afgelast. Kon hij naar een duivententoonstelling. ,,Mijn zoontje Chaz is met zijn vijftien maanden ook al gek van duiven”, ziet Van Elk tot zijn grote vreugde. Chaz – de duif – werd ‘zesde nationaal’ van 2.100 duiven. De echte toppers van Van Elk krijgen de namen van zijn meest dierbaren. ,,Het is een kick als een duif na 1.000 kilometer bij je terugkomt en wordt geklokt.” 

Amateurvoetbal