Volledig scherm
Twan Smits wint een kopduel in de wedstrijd tegen FC Lienden. © Pro Shots

‘Juliana was een successtory’

GROESBEEK/MALDEN Twan Smits (31) verruilt De Treffers na dit seizoen voor zijn oude club Juliana’31. De Nijmegenaar staat voor een bijzondere rentree. ,,Toen ik acht jaar geleden van Juliana naar Achilles’29 ging, heb ik geroepen dat ik ooit zou terugkeren. Dat het er ook van komt, had ik eigenlijk niet meer verwacht.”

Fantastische tijd
De middenvelder, voor de winterstop nog aanvoerder en een onbetwiste basisspeler bij de Groesbeekse tweededivisionist, vond al snel onderdak voor het nieuwe seizoen. Smits is verheugd over zijn aanstaande overstap. In Malden kende hij een ‘fantastische tijd’. ,,Ik ben begonnen in de derde klasse en vertrokken als kampioen van de eerste klasse. Bij Achilles heb ik natuurlijk nog meer meegemaakt, maar Juliana was een successtory. Een leuke en warme club bovendien. Ik ken er nog veel mensen. Van de begeleiding tot spelers van de lagere teams, van de vrijwilligers achter de bar tot supporters.”

Volledig scherm
Twan Smits © Pro Shots

Smits heeft in zijn Groesbeekse episode altijd contact gehouden met Frank Duyghuisen, scout en technische man bij Juliana. Daarnaast speelt Rick van Beijnen nog bij Juliana. De verdediger is een van Smits beste vrienden. ,,We praten veel over Juliana. Ook vaak over een terugkeer. We zijn allebei heel enthousiast over volgend seizoen. Ik zie het als extraatje dat ik met hem kan voetballen.”

Sturende rol
Smits won in zes jaar bij Achilles zo’n beetje alles wat er te winnen viel. Hij werd twee keer topklassekampioen, landskampioen bij de amateurs, won de Super Cup en maakte de promotie naar de eerste divisie mee met de club. Twee jaar geleden trok hij naar De Treffers, waar hij eerder al eens in de jeugd speelde. ,,Ik breng de nodige ervaring mee naar Malden. Ik zal mijn verantwoordelijkheid pakken, maar ik niet geforceerd een sturende rol op me nemen. Ik wil vooral plezier uitdragen op het veld, maar rustig aan doen is niets voor mij, hoor.”

Volledig scherm
Twan Smits duelleert in zijn periode bij Achilles'29 met Krisztian Vadocz van NEC, in de KNVB-beker. © Pro Shots

Juliana vecht momenteel tegen degradatie. ,,Ik hoop dat de ploeg in de derde divisie blijft, maar als we een niveau lager moeten beginnen dan is dat maar zo. Ik heb voor de club gekozen ongeacht in welke competitie ik moet spelen. Voor mij houdt voetballen ook niet op bij presteren op het veld. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om het naar mijn zijn te hebben bij een club. Om met mensen er omheen gezellig een praatje te maken. Dat doe ik bij De Treffers ook.”

Bankzitter
Bij De Treffers is zijn rol veranderd. Hij zit hij na de winterstop veelvuldig op de bank. Toch is zijn humor er niet minder onder. ,,Ik heb altijd al geroepen dat ik een teamspeler ben, maar nu ik veelvuldig op de bank zit, komt pas naar voren of ik dat ook echt ben. Eigenlijk moet ik me nu opnieuw bewijzen of ik eerlijk en integer ben. Ik zal hard blijven trainen, maar moet per week afwachten hoeveel minuten ik krijg. Als ik inval dan zal ik alles geven.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal