Volledig scherm
Spelers van Achilles’29 melden zich woensdag voor de bijeenkomst voor personeel, in De Linde. © Flip Franssen

Leegloop Achilles’29 door ‘leugens’; zelfs interesse uit Thailand

GROESBEEK - De leegloop bij Achilles’29 is een dag na het faillissement al in gang gezet. Een aanzienlijk deel van de selectie wil onder geen beding in actie komen voor de Groesbeekse voetbalclub. De eerste clubs hebben zich al gemeld bij de spelers, zelfs vanuit Thailand en Slowakije.

De maat is vol voor veel spelers. ,,De meeste jongens willen niet meer spelen”, zegt verdediger Marijn de Kler. ,,Ook al komt er een doorstart en wil de club praten over een nieuw contract. We zijn zes maanden voorgelogen, de meesten zijn wel klaar met het spelletje.”

Mart Raterink: ,,Er is constant de indruk gewekt dat er binnen een bepaalde tijd dingen geregeld werden. Dat kan gaan over ons geld of een sponsordeal. Uiteindelijk werden die deadlines nooit gehaald. We zijn lang aan het lijntje gehouden, het is gewoon niet eerlijk gespeeld.”

Juridisch gevecht

Quote

Ik kan clubs die geïnteresseerd zijn geen toezegging doen, omdat er geen duidelijk­heid is

Mart Raterink, voetballer Achilles’29

De Kler en Raterink verwoorden het gevoel dat veel spelers hebben. ,,We zijn lang genoeg doorgegaan zonder dat we geld kregen”, zegt middenvelder Kürsad Sürmeli. ,,We hebben al die tijd onze mond gehouden en ons heel netjes gedragen. Nu is het gewoon allemaal te veel.”

Vanaf april heeft Achilles salarisproblemen, de spelers hebben nog voor tweeënhalve maand geld tegoed. Uitzicht op een snelle oplossing is er niet, de spelers zitten midden in een juridisch gevecht. Raterink: ,,Terwijl wij niet veel tijd hebben. Clubs zijn nu op zoek naar spelers, maar halverwege februari zitten alle teams vol. Ik kan clubs die geïnteresseerd zijn geen toezegging doen, omdat er geen duidelijkheid is.”

Interesse uit Thailand

Aan belangstelling voor de voetballers van Achilles is geen gebrek. De meeste basisspelers werden woensdag al gebeld door clubs uit de tweede divisie, clubtopscorer Niek Versteegen was zelfs tot 23.00 uur ’s avonds aan het bellen met clubs. Omid Popalzay kreeg al aanbiedingen uit Thailand en Slowakije.

,,Ik heb een half jaar met stress gevoetbald, buiten het veld denk je nergens anders aan dan aan de problemen”, zegt Popalzay. ,,Ik ben toe aan iets anders, wil doorgroeien. Daarom wil ik in Nederland blijven, het liefst in de Jupiler League. Maar voorlopig is het afwachten.”

Competitiehervatting

Volledig scherm
Boy van de Beek (rechts) aan de bal voor Achilles’29 in de Groesbeekse derby tegen De Treffers. © David van Haren/Pro Shots

Achilles zou donderdag de training hervatten, maar de spelers weigeren nog langer op het veld te staan. Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd tegen FC Lienden op het programma, wie er dan het shirt van Achilles dragen is een groot vraagteken.

,,De curator heeft ons laten weten dat het verstandig is om te trainen en de wedstrijden te spelen, maar hij kan ons niet dwingen”, zegt aanvoerder Boy van de Beek. ,,Zoals het er nu voor staat, gaan wij dat dus niet doen. De maat is vol.”

Verbod curator

De meeste spelers trainen momenteel individueel. Guyon Philips stond donderdag op het veld bij FC Oss, hij houdt daar zijn conditie op peil. Dat laatste is volgens curator Coen Houtman overigens verboden. Philips was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Coach Eric Meijers en technisch manager Frans Derks wilden donderdag geen commentaar geven op de situatie. Bestuurslid Elrie Bakker-Derks liet al weten dat de spelers aan hun verplichtingen moeten voldoen, zolang ze onder contract staan.

Lees alles over het faillissement van Achilles’29 in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal