Volledig scherm
Anoush Dastgir (links) tijdens de persconferentie in 2016, toen hij al eenmalig als bondscoach van Afghanistan fungeerde. © Eigen foto/Facebook

NEC-trainer Dastgir nieuwe bondscoach van Afghanistan

WIJCHEN/ KABOEL - Anoush Dastgir is de nieuwe bondscoach van Afghanistan. De 28-jarige Wijchenaar is de opvolger van Otto Pfister en tekende deze week een contract voor twee jaar, met een optie voor nog eens twee seizoenen.

Dastgir was sinds de aanstelling van Pfister in februari 2017 al assistent-trainer bij Afghanistan. Het contract van de 80-jarige Duitser liep onlangs af. Shabir Isoufi (26), oud-speler van onder ander Feyenoord en Telstar, wordt de assistent van Dastgir.

Historisch duel

Dastgir, die achttien jaar geleden met zijn familie vluchtte naar Nederland, heeft zijn debuut als trainer van Afghanistan al eerder gemaakt. In november 2016 was hij voor één wedstrijd interim-bondscoach na het ontslag van Petar Segrt. De Wijchenaar, die eerder ook in Groesbeek woonde, verloor toen met 1-0 van Tadzjikistan.

Tijdens de oefenwedstrijd tegen Palestina op zondag 19 augustus zit Dastgir voor het eerst als de nieuwe bondscoach op de bank. Dat is meteen een historisch duel. Het Afghaanse team speelt dan voor het eerst sinds 23 november 2003 op eigen grond, in hoofdstad Kaboel. Het team werkte de afgelopen vijftien jaar de thuiswedstrijden af in allerlei landen. De laatste seizoenen was buurland Tadzjikistan de thuisbasis.

NEC-trainer

Dastgir gaat het werk als bondscoach combineren met zijn functie als hoofdtrainer van de NEC-amateurs. Het afgelopen seizoen was hij al interim-coach bij de Nijmeegse eersteklasser. Assistent Mark Kroese neemt de taken over als Dastgir met Afghanistan speelt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal