Volledig scherm
Doelman Deniz Öztürk (tweede links) van Nijmegen, vorig seizoen in de thuiswedstrijd tegen Brakkenstein. Thomas Koeslag van Brakkenstein kopt op doel. © Flip Franssen

Nijmegen-doelman Öztürk schrikt van stempel 'schuldige'

NIJMEGEN - Keeper Deniz Öztürk stelt dat hij ten onrechte wordt afgeschilderd als schuldige aan de gestaakte wedstrijd tussen Batavia en Nijmegen. De Nijmegen-doelman kan zich niet herinneren dat hij met ‘kanker’ heeft gescholden.

Van alle kanten kregen hij de voorbije weken reacties naar aanleiding van het gestaakte duel. ,,Ik heb zelf mijn opa en oma verloren aan die ziekte, mijn schoonmoeder heeft het gehad”, zegt Öztürk (28). ,,Ik weet welke emoties erbij komen. Zoiets gaat veel te ver.”

Quote

Waarom zou ik hem voor kankerlij­er of zoiets uitmaken?

Deniz Öztürk

Emotioneel geraakt

De wedstrijd tussen Batavia en Nijmegen werd half april gestaakt, nadat een supporter van de thuisclub het veld in was gekomen. De man uit Batenburg was, stellen betrokkenen, emotioneel geraakt doordat Öztürk met ziektes zou hebben gescholden.

,,Ik heb die man nooit uitgescholden”, stelt Öztürk. ,,Waarom zou ik hem voor kankerlijer of zoiets uitmaken? Toen Batavia de 5-5 maakte was ik boos op mezelf. Daardoor verspeelden we belangrijke punten. Ik lag op het veld en schold tegen mezelf. Maar ik kan me niet herinneren dat ik het woord kanker heb gebruikt.”

Hoofdschuldige

Öztürk heeft het gevoel dat hij als hoofdschuldige wordt gezien voor de ongeregeldheden. Dat steekt. ,,Ik word op mijn werk en in de buurt erop aangesproken. Dat valt me zwaar. Vrienden zeggen mij zo niet te kennen.”

De Nijmegenaar is niet fysiek aangevallen door de man. ,,Ik stond op de rand van het strafschopgebied en hoorde wat achter me. Ik draaide me om en zag ineens een man die op zeven à acht meter van mij stond. Iemand anders hield hem tegen. Zelf was ik bevroren, zoiets verwacht je niet. Ik heb geen idee of hij me wilde aanvallen, maar hij kwam niet vragen of we een biertje gingen drinken na afloop.”

Vechtpartij

Nadat de toeschouwer het veld in liep, ontstond er een vechtpartij. Daarbij zouden rake klappen zijn gevallen. ,,Ik was daar niet bij betrokken. Ik heb niet precies gezien wat er gebeurd is, maar het valt niet goed te praten dat er daarna gevochten wordt.”

De KNVB deed Nijmegen vorige week een schikkingsvoorstel van vier minpunten en een geldboete. Bovendien wordt de Nijmeegse voetbalclub bij een volgend incident uit de competitie genomen. Die voorwaardelijke straf geldt twee jaar. Nijmegen ging niet akkoord met dat voorstel. Wel heeft voorzitter William Massa van de club maatregelen getroffen. Voor iedere speler die nog scheld met ‘kanker’ is het direct ‘exit’, liet Massa weten.

Veiligheid

Batavia wordt niet vervolgd. ,,Dat vind ik onbegrijpelijk”, zegt Öztürk. ,,Het bestuur van de club heeft niets gedaan om mij te beschermen. Terwijl zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de spelers. Er wordt nu net gedaan alsof wij daar de boel kort en klein hebben geslagen, terwijl er niets was gebeurd als die man niet over het hek was gesprongen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal