Het Nijmeegse Orion en het Beekse BVC'12 (groen shirt) waren titelkandidaat. Beide grijpen naast promotie.
Volledig scherm
Het Nijmeegse Orion en het Beekse BVC'12 (groen shirt) waren titelkandidaat. Beide grijpen naast promotie. © Gerard Verschooten

Orion baalt na mislopen promotie: ‘Maar gezondheid is het belangrijkste’

NIJMEGEN – De Nijmeegse voetbalclub Orion stond er met 36 punten uit 15 wedstrijden goed voor in de eerste klasse E. Een promotie naar de hoofdklasse lonkte, maar die ambitie moet de ijskast in. De KNVB stopt de amateurcompetities door de coronacrisis en wijst geen kampioenen of degradanten aan.

,,We hadden liever gezien dat de KNVB had gekozen voor het Belgische systeem”, zegt Orion-trainer Jeroen van Haaren. ,,Daar zijn met een speciale module wel ploegen aangewezen die mogen promoveren of moeten degraderen. Dat was misschien eerlijker geweest. Wij hadden dit seizoen de wind in de zeilen.”

Belgisch systeem

De Belgische voetbalbond deelde, net als de Nederlandse volleybalbond Nevobo deed, het aantal punten dat een ploeg tot nu toe haalde, door het aantal gespeelde wedstrijden om tot een eindrangschikking te komen. Orion was, met die methode, dan boven koploper BVC’12 geëindigd. Die Beekse ploeg had op de ranglijst één punt meer, maar twee wedstrijden meer gespeeld.

Van Haaren plaatst het mislopen van promotie in perspectief. ,,Puur naar voetbal gekeken, is dit zuur, maar we moeten ook verder kijken. Gezondheid is het belangrijkste, voor iedereen. Wij wilden promoveren, maar hoefden dat niet per se. Als we straks deze crisis hebben overwonnen, kunnen we vooruitkijken. Volgend seizoen gaan we weer voor promotie.” 

Amateurvoetbal