Volledig scherm
© Theo Peeters

Overstap naar zaterdag moet voor ‘meer reuring’ zorgen bij Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Groesbeekse Boys wil een zaterdagclub worden. De vraag is niet of maar wanneer de voetbalvereniging uit het heuveldorp overstapt van speeldag.

Als het aan het bestuur ligt, spelen alle teams van de Boys vanaf komende zomer al hun wedstrijden op zaterdag. Uit een rondgang langs de leden moet blijken of dit idee dit haalbaar is.

De club gaat daarvoor eerst in conclaaf met het eerste elftal, een van de vier teams bij Groesbeekse Boys die nu nog actief is op zondag. Bij een akkoord volgt in maart een extra ledenbijeenkomst.

Quote

Als het dit jaar nog niet lukt, gaan we voor volgend seizoen alle tegenstan­ders van ons eerste elftal verzoeken om bij ons op zaterdag te spelen

Harm Hubers, Voorzitter Groesbeekse Boys

Stroomversnelling

Het idee van Groesbeekse Boys om van speeldag te veranderen komt niet uit de lucht vallen. ,,Er wordt al een paar jaar over gesproken”, zegt voorzitter Harm Hubers. De vereniging heeft naast de jeugdteams al twee seniorenelftallen op zaterdag voetballen. Gedurende dit seizoen is het proces bij het bestuur en de technische commissie in een stroomversnelling geraakt. 

,,Vervolgens heb ik dit idee op de drukke nieuwjaarsreceptie ter sprake gebracht. Daar hebben weinig leden aangegeven dit niet te willen.”

Behoeftes

Groesbeekse Boys ziet in de centralisatie een grote kracht. ,,We zitten met zes voetbalverenigingen in Groesbeek. Groei van leden bij onze club (nu tussen de 500 en 600, DP) is niet verwachten, het aantal jeugdspelers zal de komende jaren stabiel blijven. Wel veranderen de behoeftes van de jeugd. Die wil liever op zondag vrij zijn. Wij verwachten ook meer beleving en reuring op het sportpark te hebben als er alleen op zaterdag wordt gespeeld. De gezelligheid zal dan groter zijn dan nu over twee dagen.”

Afscheid van derby’s

De wijziging van speeldag is absoluut geen noodgreep, stelt Hubers. ,,We staan er zowel financieel als organisatorisch prima voor. Er zijn genoeg vrijwilligers en ook de accommodatie ziet er goed uit. Zo zal het kunstgras in 2021 na tien jaar worden vervangen.”

Het heikele punt is de competitie van het eerste elftal. ,,De derde klasse D is zo’n mooie klasse, met de derby’s tegen Rood Wit en Germania. De vraag is of we die klasse wel uitwillen.”

Bij overplaatsing moet de Boys bovendien in de vierde klasse zaterdag beginnen. ,,De wijziging is met één telefoontje of mailtje naar de KNVB geregeld”, weet Hubers. ,,Wel moet de aanpassing volledig gedragen worden door de leden. Als dat dit jaar nog niet lukt, dan gaan we voor volgend seizoen alle tegenstanders van ons eerste elftal verzoeken om bij ons op zaterdag in plaats van zondag te spelen.”

Amateurvoetbal