Volledig scherm
Beeld van SCD’33 - AAC-Olympia. © Foto: Flip Franssen

Sinterklaaslied schiet bij SCD-coach in verkeerde keelgat

DEEST - SCD-trainer Niek Nelissen was het zondag zat. Na een sinterklaaslied van de AAC-Olympia-aanhang liep hij boos het veld in om verhaal te halen bij de scheidsrechter. De wedstrijd kon verder omdat het lied niet gericht zou zijn aan zijn – donkere – spelers, maar aan de arbiter.

,,Ik wilde een statement maken”, zei de coach. ,,Want het is elke week raak.” Scheidsrechter Arnold Nijenhuis kon erom glimlachen toen een groep supporters hem als Sinterklaas toezong. De gelijkenis: een grote witte baard. SCD-coach Niek Nelissen was echter minder te spreken over de fans van AAC-Olympia en liep het veld in toen volgens hem vanuit de supportersgroep de term ‘Zwarte Piet’ viel.

Grap

Dat ligt gevoelig. Nijenhuis bestrafte Nelissen niet, maar besloot het publiek in Deest toe te spreken. AAC-Olympia-aanvoerder Ivo Bosch deed hetzelfde. Bosch: ,,Ik heb de woorden ‘Zwarte Piet’ niet gehoord, wel het sinterklaasliedje gericht aan de scheidsrechter. De supporters bevestigden dat het om een grap ging met de arbiter. Ik heb gezegd dat ze moeten oppassen met wat ze zeggen.”

Quote

Sommige spelers uit mijn team zijn er echt door geraakt en gekwetst als ze voor Zwarte Piet worden uitgemaakt.

Nelissen: ,,Het was er misschien maar ééntje en het gaat mij niet om AAC-Olympia, maar het is bijna iedere week raak. Tijdens andere wedstrijden gebeurt het ook. Dat moet een keer klaar zijn. Sommige spelers uit mijn team zijn er echt door geraakt en gekwetst als ze voor Zwarte Piet worden uitgemaakt.”

Fanatiek

De supportersgroep van AAC-Olympia is volgens Bosch fanatiek. Dat was te merken tijdens het streekduel. Er werd door toeschouwers van beide clubs vuurwerk afgestoken en over en weer wat naar elkaar geroepen. Bosch: ,,De steun werkt voor ons en het is mooi om als kleine club zo’n fanatieke aanhang te hebben. De uitleg van de groep was voor mij duidelijk.”

Volledig scherm
Beeld van SCD’33 - AAC-Olympia. © Foto: Flip Franssen

Trainer Nelissen werkt bij SCD met voetballers van verschillende culturen. ,,Ik heb het voorval in de rust besproken met mijn team. Ik heb gezegd dat als het nog een keer zou gebeuren we zouden stoppen. Daarna is niets meer geroepen, dus zijn we doorgegaan.” Scheidsrechter Nijenhuis had begrip voor het standpunt van Nelissen, al heeft hij geen grievende opmerkingen van de supportersgroep gehoord.

Wedstrijd

SCD won het streekduel in de vijfde klasse D op eigen veld met 2-1. Sefa Tasci scoorde twee keer fraai. Voor rust met het hoofd en na de pauze met een schot van dichtbij. Tussendoor schoot Nick Basten een penalty in tweede instantie binnen. Hij moest opnieuw nemen na een misser, waarbij doelman Mickey Robbertsen te vroeg van zijn doellijn kwam.

De 25-jarige Tasci kwam afgelopen zomer over van DVE-Trajanus. Met de zaterdagvierdeklasser werd hij kampioen. Bij SCD scoorde hij al negen keer. ,,Ons doel is duidelijk, we willen kampioen worden”, zei de voetballer die tweede staat met zijn ploeg. ,,We hebben kwaliteit genoeg.” Hij speelde voorheen op hoger niveau. Onder aanvoering van onder anderen aanvoerder Max Ukusare en zijn broer Hamdi Tasci is hij met zijn ploeg bezig aan iets groters. ,,We proberen hogerop te komen. Misschien wel naar de tweede of eerste klasse.”

Amateurvoetbal