Volledig scherm
Het krantenknipsel uit 1990, dat Hans Tassenaar heeft bewaard na zijn doelpunt voor De Treffers. © Eigen foto

Tassenaar ging Kornelis voor bij De Treffers: 'Ik schreeuwde het uit'

GROESBEEK - De gedachten van Hans Tassenaar gingen direct terug naar maart 1990. Naar die ene wedstrijd tegen HSC’21. Toen hij scoorde als keeper van De Treffers, net als Niels Kornelis op paasmaandag tegen Kozakken Boys (1-1) deed

Quote

Een ogenblik later stond ik ze te woord in de bestuurska­mer, met een handdoek om mijn ontblote lijf

Hans Tassenaar

Ook Tassenaar redde destijds zijn ploeg vlak voor tijd (1-1). ,,Dat een doelman scoort, is al uniek. Maar dat twee keepers van dezelfde club het flikken, is helemaal bijzonder”, zegt Tassenaar.

De 53-jarige Nijmegenaar herinnert zich zijn doelpunt nog als de dag van gister. ,,Ik had mijn vinger al een paar keer opgestoken om naar voren te gaan, maar trainer Jan Pruyn weigerde. Totdat hij in de laatste minuut me met een armgebaar wenkte.”

Een goede keus. De Nijmegenaar punterde een geblokte vrije trap binnen met zijn rechter, zijn ‘chocoladebeen’. ,,HSC had daarna zelfs protest aangetekend, omdat het nooit eerder was gebeurd dat een keeper had gescoord.”

Adrenalinestoot

Uiteindelijk voorkwam Tassenaar zo de eerste nederlaag van het seizoen van De Treffers. ,,Ik weet hoe Niels zich voelt. Zo’n doelpunt geeft een adrenalinestoot. Ik schreeuwde het ook uit destijds. Op dat moment voel je jezelf zó groot, zo machtig. Dat je even laat zien hoe het moet als de veldspelers het niet kunnen, na een sprint van meer dan 100 meter van de ene na de andere goal. Ik zal dat doelpunt nooit vergeten. Daar heb ik geen beelden voor nodig. Ze staan op mijn netvlies gebrand.”

Bewijsmateriaal

Wel heeft Tassenaar (‘ik was een clowneske keeper en een broodvoetballer’) nog bewijs van zijn heldendaad. ,,Ik heb bijna alles bijgehouden in een plakboek, zo heb ik zelfs alle programmaboekjes uit mijn tijd bij De Treffers nog. Dat is maar goed ook, anders had niemand mijn verhaal geloofd.”

Tassenaar begint te lachen. ,,Na mijn doelpunt heb ik vijf weken niet gevoetbald. In de eerste helft tegen HSC overstrekte ik mijn schouder. Daardoor heb ik de kampioenswedstrijd gemist.”

Radio-interview

Volledig scherm
De uitzinnige vreugde bij Mees Siers, Cedric Badjeck en Coen Maertzdorf na de late gelijkmaker van doelman Niels Kornelis (links). © Pro Shots/David van Haren

Maar toch, zijn moment of fame pakt niemand hem af. ,,Ik weet nog dat de radio belde toen ik onder de douche stond. Een ogenblik later stond ik ze te woord in de bestuurskamer, met een handdoek om mijn ontblote lijf”, vertelde Tassenaar, wiens zoon Kay nog met Kornelis samenspeelde in de jeugd van de Groesbeekse voetbalclub. ,,En toen ik als laatste de kantine in kwam, werd de muziek uitgezet en begon iedereen te juichen. Het was echt genieten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal