Volledig scherm
Beeld van de kermistriatlon van Beusichem. © Foto Raphael Drent

Sportief einde aan de kermis Beusichem

BEUSICHEM - Het gaat voor de meeste deelnemers om een sportief einde aan het kermisweekeinde in Beusichem, maar met Marco Glastra uit Doorn en Lenja Witlox uit Culemborg had de wedstrijd toch twee serieuze winnaars.

Het ziet roze en blauw van de badmutsen bij recreatieplas De Meent. De brug naar het pas aangelegde Jutterseiland staat vol met publiek dat de start van de triatlon komt aanschouwen. Organisator Willeke Dirksen staat klaar met de megafoon. Het aftellen begint ,,Drie, twee, één.’’ De triatlon is begonnen.

Voor de vijfde keer wordt de Beusichemse kermistriatlon georganiseerd. Dit jaar doen er ruim honderdvijftig deelnemers mee. De meesten komen uit Beusichem, Zoelmond en Culemborg, maar er zijn ook deelnemers uit Utrecht, Leiden en zelfs Malta die vandaag aan de start staan.

Voor de start spreekt Dirksen op het plein bij de Meent de deelnemers toe. Bovenop een grote steen overziet ze de groep. De organisatrice vertelt hoe het parcours loopt en dat als er iets gebeurt de reddingsbrigade paraat staat. ,,Als je kramp krijgt, of door een haai wordt aangevallen”, grapt ze.

De triatleten hebben zich verzameld bij de start. Ze rekken en strekken zich, rennen of springen zich warm. Enkele deelnemers proberen het water alvast uit. ,,Dat is echt koud”, wordt er vanuit het water geschreeuwd.

Klokslag één uur, de triatlon is los. Onder veel gejuich rennen de deelnemers naar het water, de grond er omheen lijkt er zelfs van te trillen. Met hoge sprongen gaan de atleten door het ondiepe water. Het water vliegt alle kanten op en met een duik beginnen de deelnemers aan de zwemtocht om het vlot in De Meent heen.

De eerste deelnemers komen het water uitgerend richting de fietsen. De wetsuit wordt omgeruild voor een wielrenpak. Met het zand nog tussen de tenen worden de wielrenschoenen aangetrokken en de helmen opgezet. Nog doorweekt springen ze op het zadel en zetten ze aan om een goede tijd neer te zetten.

Na de fietstocht komen de wielrenners aan bij dorpshuis ‘t Zoetzand waar ze worden verwelkomd door een enthousiast spelende fanfare. De fiets wordt afgegeven, en de klaargezette hardloopschoenen aangetrokken. De triatleten lopen een parcours van 3,3 kilometer over de dijk richting de Markt.

Met de zon in de rug komt Marco Glastra als de eerste triatleet richting de Markt gerend. Voor de laatste honderd meter van het parcours. Het publiek heeft zich bij de dranghekken naast de kerk verzameld en applaudisseert voor de komst van Glastra.

Met een tijd van 33 minuten en 48 seconden passeert hij de finish. Zeven minuten later, met een tijd van 40 minuten en 54 seconden, passeert Lenja Witlox uit Culemborg, triatlete van Hellas Utrecht, als eerste vrouw de finish. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Amateurvoetbal