Kelderman en Quintana slaan slag in doldwaze waaierrit, zege Gilbert

Nairo Quintana en Wilco Kelderman hebben in de zeventiende etappe van de Vuelta a España uitstekende zaken gedaan. De Colombiaan en de Nederlander trokken al vroeg op de dag ten aanval met een grote kopgroep en hadden aan de streep in Guadalajara meer dan vijf minuten te pakken op de concurrentie.

De in een razendsnel tempo afgelegde waaieretappe werd gewonnen door Philippe Gilbert. De 37-jarige Belg van Deceuninck-Quick-Step, die eerder al de twaalfde etappe op zijn naam schreef, profiteerde van een verkeerde inschatting van favoriet Sam Bennett.

Waar Gilbert en Bennett streden om de ritzege, telden voor Quintana en Kelderman alleen positieverbetering in het klassement. De Movistar-renner klom van de zesde naar de tweede plaats en is nu op 2.24 minuten de naaste belager van Primoz Roglic, die 5,5 minuut aan zijn broek kreeg. Kelderman stijgt van acht naar zes.

Philippe Gilbert wint een extreem snelle waaieretappe in de Vuelta.
Volledig scherm
Philippe Gilbert wint een extreem snelle waaieretappe in de Vuelta. © AFP

Vier Nederlanders in grote kopgroep

Met Quintana en Kelderman waren ook Wout Poels, Fabio Jakobsen en Jetse Bol van de partij in de vroege vlucht van circa veertig renners, die vroeg na de start van de langste etappe deze Vuelta (219 km van Aranda de Duero naar Guadalajara) tot stand kwam.

 Door de harde wind en het hoge tempo ontstonden de nodige waaiers. Mede daardoor viel het peloton, vaak onder aanvoering van Team Jumbo-Visma, dat de leiderstrui van Roglic moest verdedigen, in stukken uiteen.

De kopgroep bouwde een voorsprong op van ruim 5 minuten en zelfs even 6 minuten. Daardoor had Quintana de tweede plaats al op circa 100 kilometer van de streep ‘virtueel’ te pakken. Gaandeweg moesten nogal wat renners uit de kopgroep lossen, onder wie Bol en later ook Jakobsen. Er bleven zo’n dertig coureurs over, die in een straf tempo richting Guadalajara reden.

In de steile slotfase viel Zdenek Stybar als eerste aan. Bennett passeerde de Tsjech enkele honderden meters voor de finish, maar de ultieme versnelling van Gilbert was hem te machtig. Poels eindigde als vijftiende en Roglic als 30ste, vlak achter Alejandro Valverde, op 5.29 van de winnaar. De Spanjaard zakte door de topdag van Quintana naar de derde plaats in het klassement.

Wilco Kelderman zat de hele dag attent mee vooraan en klimt van de achtste naar de zesde plaats.
Volledig scherm
Wilco Kelderman zat de hele dag attent mee vooraan en klimt van de achtste naar de zesde plaats. © BSR Agency
Opluchting op het gezicht bij Primoz Roglic nadat hij opnieuw de rode trui aan mag trekken.
Volledig scherm
Opluchting op het gezicht bij Primoz Roglic nadat hij opnieuw de rode trui aan mag trekken. © AFP
Volledig scherm
© EPA
Fabio Jakobsen.
Volledig scherm
Fabio Jakobsen. © BSR Agency