Tadej Pogacar met Primoz Roglic in zijn wiel.
Volledig scherm
Tadej Pogacar met Primoz Roglic in zijn wiel. © photo: Cor Vos

‘Slovenië boven’ in Vuelta dankzij Pogacar en Roglic: ‘Geweldige dag’

Tadej Pogacar beleefde vrijdag een superdag. Hij schreef niet alleen de dertiende Vuelta-etappe op zijn naam, maar klom ook naar de derde plaats in het algemeen klassement. Vooraf had hij niet verwacht mee te strijden voor dagwinst. ,,Eigenlijk was het doel om de schade te beperken", zei hij na afloop.

Pogacar verloor namelijk in de zevende etappe bijna een minuut op de andere klassementsmannen. Dat gebeurde bergop, dus was de nog maar twintigjarige Sloveen gewaarschuwd. ,,Bij de start wist ik niet dat ik mij zo goed zou voelen op de slotklim. Het doel vooraf was om zo min mogelijk tijd te verliezen op de concurrenten, maar uiteindelijk draait het uit op een onvergetelijke dag.”

Samen met landgenoot Primoz Roglic reed hij de andere klassementsmannen uit het wiel. ,,Ik hoorde over de radio dat niemand ons kon volgen. Toen wist ik dat er wel een kans op ritwinst in zat. Je moet dan nog wel afrekenen met Roglic, die ijzersterk is. Gelukkig lukte het vandaag om hem te verslaan", aldus Pogacar, die de overwinning cadeau leek te krijgen. 

Slovenië

Tadej Pogacar op het podium.
Volledig scherm
Tadej Pogacar op het podium. © AFP

De Slovenen zijn na dertien Vuelta-etappes terug te vinden op de eerste en derde plaats van het algemeen klassement. ,,Of Slovenië een land is van goede klimmers? Blijkbaar wel, maar vandaag had ik gewoon een superdag.”

In het klassement staat de renner van UAE Emirates, die zijn ploeggenoot Fabio Aru vrijdag niet van start zag gaan, derde op 3.01 minuten van Roglic. ,,Maar denken aan eindwinst doe ik niet. Roglic oogt heel sterk en het wordt lastig om hem uit de leiderstrui te rijden.”

Roglic

Roglic zelf kon ook tevreden terugblikken na de zware dertiende etappe: ,,Het is een geweldige dag voor het Sloveense wielrennen. Het was een heel lastige dag vandaag, met een supersteile slotklim. Maar ik begin me steeds beter te voelen”, zei de kopman van Team Jumbo-Visma. ,,We moeten de focus blijven houden, dan maken we een goede kans. Weer een dag minder tot de finish in Madrid, maar er komen nog genoeg lastige dagen aan.”

Ploegleider Addy Engels zag een ijzersterke Roglic, maar stelde ook vast dat de hele ploeg in orde was. ,,Primoz heeft al getoond dat hij de beste tijdrijder is. Nu bewijst hij ook tot de betere klimmers te behoren. Het is super om te zien dat hij nog meer tijd pakt op zijn concurrenten.” Roglic pakte 27 seconden op Alejandro Valverde en Nairo Quintana en zelfs 1.01 minuut op Miguel Ángel López.

Engels vond het ook geen probleem dat Roglic de etappezege aan Pogacar gunde. ,,We hebben namelijk één groot doel hier. Daarom is de tijdwinst belangrijker dan de ritzege. Madrid is nog ver, maar we doen nu heel goede zaken.”

Primoz Roglic.
Volledig scherm
Primoz Roglic. © BELGA