Volledig scherm
© Getty Images

Witte trui in Vuelta ook voor beste jongere

De witte trui in de Ronde van Spanje is niet langer voor de leider in het zogeheten combinatieklassement, maar voor de beste jongere.

De Vuelta volgt daarmee de Tour de France en de Giro d'Italia, waar de leider van het jongerenklassement ook in het wit rijdt. De Spaanse etappekoers had als enige een combinatieklassement, gebaseerd op de klasseringen in het algemeen klassement, het punten- en bergklassement.

'La Combinada', zoals de Spanjaarden het noemen, werd in 1970 geïntroduceerd. De Belg Guido Reybrouck mag zich de eerste winnaar van het combinatieklassement noemen, Simon Yates was dit jaar de laatste. De Brit won ook het eindklassement van de Vuelta, waarin de leider in een rode trui rijdt.
Het combinatieklassement maakt nu plaats voor het jongerenklassement, waarvoor wielrenners tot 26 jaar in aanmerking komen.

De 'jongere' die het hoogste staat in het algemeen klassement, draagt de witte trui. In de afgelopen twee edities van de Vuelta reikte de Spaanse sportkrant AS wel al een prijs uit aan de beste jongere.

  1. Poll: kan Jumbo-Visma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Poll: kan Jum­bo-Vis­ma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Jumbo-Visma won met Primoz Roglic de Vuelta en daarmee stond de Nederlandse ploeg dit jaar in alle grote rondes (derde in de Giro met Roglic en derde in de Tour met Steven Kruijswijk) op het eindpodium. Volgend seizoen komt Tom Dumoulin de ploeg óók nog versterken. Kan Jumbo-Visma de komende jaren de dominantie van Team Ineos (met Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas) doorbreken? Stem hier op onze poll!