Zwarte Tulpen
Volledig scherm
Zwarte Tulpen © Korneel Jeuken

5 manieren waarop genetische manipulatie nu al verandering brengt in China en Amerika

WAGENINGEN - Een hiv-resistente baby en gewassen die minder water nodig hebben, het ligt allemaal in ons bereik dankzij onderzoek uit Wageningen

Echt wat veranderen in de wereld. Het kan vrij snel dankzij een techniek die mede door Wageninger John van der Oost werd ontwikkeld.  Appels en champignons die snel bruin worden? In Amerika is het dankzij de moderne CRISPR-Cas techniek al mogelijk dat te voorkomen.

Dat gebeurt door te knippen in het genetisch materiaal dat de bruine kleur veroorzaakt. In Europa kan dit niet door strenge regelgeving. En zo zijn er een reeks voorbeelden waarin China en Amerika Europa de loef afsteken. Tot grote teleurstelling in Wageningen waar de techniek min of meer werd ontdekt. 

5 manieren waarop CRISPR-Cas al wordt ingezet in Amerika en China

1. Niet verkleuren van fruit

Volledig scherm
© Vergetenfruitrassen.nl

In Amerika liggen  niet-verkleurende appels en champignons al wel in de schappen. Daar is het wel toegestaan om het DNA van appels en champignons te bewerken, waardoor de erfelijke eigenschap die  bruinverkleuring codeert, kapot kan worden geknipt.

2. Allergenen

Volledig scherm
© Shutterstock

Met hulp van CRISPR-Cas kunnen allergenen uit pinda’s of gluten uit tarwe (voor mensen met coeliakie) worden gehaald. Nu moet dat nog op een andere manier.

3. Minder water nodig

Volledig scherm
© Venema Media

Een onderzoek dat wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation heeft laten zien dat het mogelijk is om via CRISPR-Cas gewassen te ontwikkelen die met 25 procent minder water kunnen groeien. Met de klimaatverandering zijn die ook voor Europa van belang. Ook is er onderzoek naar koeien die middels een genetische aanpassing beter tegen hitte kunnen.

4. Muggen zonder malaria

Volledig scherm
© ANP

Met hulp van de nieuwe technologie bestaat de mogelijkheid om muggen resistent te maken tegen de malariaparasiet. Een gen wordt uit de mug verwijderd, waardoor malaria niet kan overleven en worden overgedragen op mensen. Ook dit is in eerste instantie een tropisch probleem, maar met de klimaatverandering  in de toekomst wellicht ook een Europees.

5. Resistent tegen hiv

Biological researcher He Jiankui.
Volledig scherm
Biological researcher He Jiankui. © VCG via Getty Images

De Chinese wetenschapper Jiankui He deed experimenten waaruit in 2018 de eerste genetische gemanipuleerde kinderen ter wereld werden geboren: Lulu en Nana. Met de Crispr-Cas-techniek bewerkte hij het DNA van embryo’s van deze kinderen, in een poging ze resistent te maken tegen hiv. Het is nog maar de vraag of het erg is dat we nog wat langer op deze toepassingen moeten wachten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei