Aantal verkeersongelukken in Wageningen stijgt fors, maar andere Valleigemeenten veel onveiliger
Bijna nergens in Nederland is het aantal verkeersongelukken in 2021 meer gestegen dan in Wageningen. Vergeleken met 2020 bedroeg de stijging liefst 53,8 procent. Alleen het Noord-Brabantse Geertruidenberg maakte het nog bonter. Daar was de stijging 58,8 procent.
Nu zegt zo’n stijgingspercentage ook niet alles. Voor de volledigheid, in 2020 gebeurden er in Wageningen 78 verkeersongelukken. Een jaar later waren dat er 120. De meeste ongelukken in de Vallei hadden in 2021 plaats in de gemeente Ede: 776, tegen 724 in 2020. Dat is natuurlijk niet vreemd, aangezien Ede verreweg de grootste oppervlakte heeft.
Veenendaal telde 328 ongelukken (in 2020 298), Rhenen 118 (120) en Renswoude 35 (24). De cijfers zijn afkomstig van vergelijkingssite Independer, die hiervoor data gebruikte van politie en Rijkswaterstaat.
Wageningen veiligst
Bij omrekening van het aantal ongevallen per duizend inwoners scoorde Wageningen in 2021 het beste in de Vallei. De studentenstad noteerde 3,0 verkeersongelukken per duizend inwoners. Die gebeurden bijna allemaal in gebieden waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden. Dat is dan ook bijna heel Wageningen.
Het aantal verkeersongelukken per duizend inwoners in de andere Valleigemeenten is groter. Ede scoort het hoogst met 6,5. Daarvan is 2,9 in gebieden met maximaal 50 kilometer per uur. Dat is begrijpelijk aangezien Ede een groot buitengebied heeft waar harder mag worden gereden. En waar ook veel ongelukken gebeuren.
Renswoude blijft met 6,3 ongevallen per duizend inwoners niet ver achter bij Ede. Rhenen komt tot 5,8 en Veenendaal tot 4,9.
Ede gevaarlijkst
Als wordt gekeken naar de impact van de verkeersongelukken, dan is de gemeente Ede het gevaarlijkst. Daar gebeurden in 2021 zes ongevallen met dodelijke afloop. Veenendaal betreurde één verkeersdode. Wageningen, Rhenen en Renswoude bleef dergelijk leed bespaard.
Het percentage ongelukken met letsel (niet dodelijk) is vrijwel overal gelijk. Rhenen scoort hier 19 procent, gevolgd door Ede en Wageningen (18 procent), Renswoude (17 procent) en Veenendaal (14 procent).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ede bedenkt vier varianten voor nieuwbouwwijk Kernhem Noord: ‘Hoeft niet een van die vier te worden’
Ede heeft ambitieuze bouwplannen voor Kernhem Noord. Tussen 2026 en 2028 moet daar worden gestart met de bouw van tussen de 1800 en 3000 nieuwe huizen. De gemeente heeft nu vier varianten bedacht voor het gebied, elk met een ander karakter. ,,Maar het is niet te zeggen dat een van die vier het wordt”, tempert wethouder Jan-Pieter van der Schans de verwachtingen. -
PREMIUM69
Meer stikstof in Oost-Nederlandse natuur volgens vernieuwde rekenmethode: ‘Ronduit bizar’
De veronderstelde stikstofneerslag op verschillende Oost-Nederlandse natuurgebieden is volgens gezondheidsinstituut RIVM hoger dan tot dusver werd gedacht. Dit blijkt uit de nieuwste versie van het rekenmodel Aerius. Dat wordt gebruikt om de invloed van stikstof op de natuur te berekenen. Voor het verlenen van vergunningen en de aanpak van piekbelasters kan dit gevolgen hebben. -
NIEUWS GEMIST ? | MET VIDEO
Een spuitje? Dat doen we niet meer • Veel moeite met internetbankieren • Truck stort van viaduct A15
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van maandag 30 januari. -
PREMIUM6
17-jarige scholier steekt op klaarlichte dag man neer die opkomt voor zijn broertje
Een man van 26 uit De Meern en een 17-jarige Arnhemmer zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun aandeel in een steekpartij vlak bij het Thomas a Kempis College in Arnhem. De twee raakten op 21 september 2021 slaags met elkaar. De jonge Arnhemmer stak daarbij de 26-jarige met een mes in zijn zij. Veel scholieren waren getuige van het geweld. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Felle brand kleurt de hemel boven Arnhem oranje: ‘Dit is gewoon drama’
Met zijn pantoffels aan zit Han van Zand aan de bar van café Nescio. Het buurtcafé op de hoek van de De Wiltstraat is dinsdag het trefpunt van zeventig bewoners die vanwege een felle brand hun huizen uit moeten.