Hoofdpodium tijdens het bevrijdingsfestival in Wageningen in 2019.
Volledig scherm
Hoofdpodium tijdens het bevrijdingsfestival in Wageningen in 2019. © Sven Menschel

Aftrap van 75 jaar vrijheid op 20 februari in Wageningen

WAGENINGEN - Wageningen staat er dit jaar uitgebreid bij stil dat het op 5 mei 75 jaar geleden was dat er in de stad werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitsers in Nederland. Dat betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in ons land.

De evenementen rond de bevrijding beginnen al op 20 februari. Precies 75 dagen voor 5 mei. Wageningers worden gevraagd mee te helpen met het versieren van de stad en gevraagd om de speciale jubileumvlag uit te hangen zodat de stad een en al feest uitstraalt.

Evacuatie van Wageningen

De festiviteiten duren in ieder geval tot 1 september. Dat is de dag dat 75 jaar geleden de Wageningers terug konden keren naar hun woningen na de evacuatie tijdens de oorlog. Dat er niemand in mei 1945 in Wageningen was, is de reden dat de Duitsers hier wilden onderhandelen. Wageningen was de eerste stad van de frontlinie vandaan. Die lag bij de Grebbeberg. Toen Wageningen werd bevrijd, was er niemand in de stad.

Thema van het jubileumjaar is ‘Jij maakt het verschil’. De nadruk ligt op vrijheid. ,,We leggen de focus op het persoonlijk maken van vrijheid’’, zegt Toon van Asseldonk, voorzitter van Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945.  ,,Want 75 jaar vrijheid gaat ook over je eigen toekomst. Het beseffen en beleven wat het betekent om vrij te zijn is hierbij essentieel.’’

Jubileumvlag gehesen

De aftrap van het jubileumjaar op donderdag 20 februari bestaat uit de voorstelling Vannacht naar dag  die bij zonsopkomst in het stadhuis plaatsvindt. Daarna wordt de jubileumvlag gehesen voor de hoofdingang van het stadhuis. 's Avonds om zes uur neemt een Wageningse delegatie deel aan de Sunset March in Nijmegen. Wageningen neemt dan symbolisch het stokje over van Nijmegen om in het kader van Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en vieren. 

Tot aan 4 en 5 mei zijn er talloze activiteiten in de stad. Zo gaat burgemeester Geert van Rumund  samen met wethouder Lara de Brito langs alle Wageningse basisscholen om de kinderen les te geven over 75 jaar vrijheid. 

Bevrijdingsvuur ontstoken

In de nacht van 4 mei wordt traditiegetrouw het bevrijdingsvuur ontstoken en de nationale bevrijdingsestafette gelopen. Dit jaar wordt dat voorafgegaan door een multimediaal spektakel bij Hotel De Wereld, de plek waar in mei 1945 werd onderhandeld over de voorwaarden van de capitulatie in aanwezigheid van prins Bernhard. Op 5 mei is het feest in Wageningen. De stad ontvangt dan veteranen en pelotons uit geallieerde landen en vindt er een internationaal vrijheidsontbijt plaats. 

De evenementen zijn binnenkort te vinden wageningen45.nl/75jaarvrijheid

De Vallei