Volledig scherm
De man uit Wageningen toont de Vermeer-pop aan een strop (rechts). © ANP

Ajax-fan met Vermeer-pop aan strop komt uit Wageningen

AMSTERDAM/ WAGENINGEN - De Ajax-fan die zondag tijdens de klassieker tussen Ajax en Feyenoord een Vermeer-pop aan een strop toonde in de ArenA, is een 26-jarige man uit Wageningen. Hij zit vast en wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam, meldt het Openbaar Ministerie.

Die moet beslissen of de man nog 2 weken vast blijft zitten en of hij in die periode al berecht wordt. Het OM wil graag dat de man via dit zogeheten snelrecht wordt vervolgd.

Overstap
De pop moest Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer voorstellen. De doelman maakte in 2014 overstap van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord en dat werd hem door het Ajax-publiek niet in dank afgenomen. Zondag klonken er de hele wedstrijd spreekkoren tegen hem, de pop aan de strop (die een shirt droeg met achterop 'Vermeer' en het nummer 1) was het trieste dieptepunt in de beledigingen aan het adres van de Feyenoord-keeper.

Schande
Op social media werd schande gesproken van de actie. Ook Ajax-trainer Frank de Boer had er geen goed woord voor over (zie de video onder dit artikel). Kenneth Vermeer heeft zelf ook de pop zien hangen en heeft aangifte gedaan.

De Wageninger werd direct na de wedstrijd gearresteerd en in de cel gezet. Ajax heeft hem een stadionverbod gegeven. Ook werd meteen een strafrechtelijke procedure tegen hem aangekondigd.

De Vallei