Alom steun voor topnatuur in Binnenveld Wageningen en Ede
WAGENINGEN/EDE - Blauwgraslanden, trilveen en dotterbloem hooilanden keren terug in de Binnenveldse Hooilanden. Aan de oostkant van de Grift ligt het gebied van 286 hectare, oftewel ruim 500 voetbalverleden. Maar bezoekers zijn er ook welkom; er komen vlonderpaden, een trekpontje en uitzichtplateau.
In het Gelderse deel van Het Binnenveld hebben boeren, burgers en buitenlui de handen ineen geslagen. Grootste financiers van het 7 miljoen euro vergende project om topnatuur te creeëren zijn de provincie (2,9 miljoen euro), Europees Landbouw Fonds voor Plattelands Ontwikkeling (3,5 miljoen) en Waterschap Vallei & Veluwe (0,6 miljoen). En, heel bijzonder, boerenorganisaties en milieu- en natuurgroepen zijn het met elkaar eens.
Blauwgras
Van nature was dit gebied erg nat en kwamen er uitgestrekte blauwgraslanden voor. Deze zijn grotendeels verdwenen door ruilverkaveling en omzetting naar landbouwgronden met veel ontwateringssloten. Het doel is een mozaïek van natte schraalgraslanden (blauwgrasland en trilveen) afgewisseld met bijzondere moerassen en ondiepe, natuurlijk ingerichte waterlopen. Voor recreanten en natuurliefhebbers zal er veel te zien zijn.
De samenwerkingspartners (Coöperatie Binnenveldse Hooilanden, Stichting Mooi Binnenveld, Staatsbosbeheer, provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, gemeenten Ede en Wageningen) stemden in met het definitieve ontwerp.
De agrarische percelen, aan de rand van het natuurgebied, worden opgehoogd om te voorkomen dat deze natter worden. Het gebied wint cultuurhistorisch aan waarde doordat een deel van de historische loop van de Kromme Eem (de voorloper van de huidige Grift), de Eemwal en veenstroompjes worden hersteld.
Trekpontje
Na de inrichting zorgen de grondeigenaren (Coöperatie Binnenveldse Hooilanden, Stichting Mooi Binnenveld en Staatsbosbeheer) samen voor het beheer. Vanaf najaar 2021 kunnen recreanten de nieuwe natuur beleven dankzij wandelpaden, een vlonderpad, trekpontje, uitkijkplateau. Er komen ook picknickplaatsen en informatiepanelen.
Voor goede natuurontwikkeling is het nodig dat het gebied vernat wordt en dat betekent dat er grond moet worden afgegraven. Met boeren buiten het gebied worden afspraken gemaakt om de vrijgekomen grond te gebruiken voor ophoging van hun percelen. Dat is kostenbesparend voor iedereen. In het najaar van 2018 zal het uitvoerende werk beginnen.
Crowdfunding
Mooi Binnenveld is bezig met een crowdfundingsactie om 50 van de 286 hectare aan te kopen en geheel volgens haar eigen wensen zeer natuurvriendelijk in te richten. Voor de aankoop is 400.000 euro nodig. Meer dan de helft is al binnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
kunst in de vallei
Kunst aan het Klompenpad bij Landgoed De Lieskamp: ‘In de natuur zijn mensen ontspannen’
Tijdens de lockdown vorig jaar bracht wandelroute Kunst aan het Klompenpad ruim duizend bezoekers op de been. In het weekend van 21 en 22 mei komt er een vervolg. -
PREMIUM4
Gemeente wil tientallen bomen planten op Wagenings grasveld, bewoners vrezen ‘donkere en duistere plek’
Meer groen in de wijk. Voor veel Nederlanders klinkt het als muziek in de oren. Maar niet voor een groep bewoners van de Wageningse wijk Roghorst. Zij zien de plannen die de gemeente heeft met de beplanting rondom hun woningen niet zitten. -
Burgemeester Wageningen in gesprek met krakers Vadaterrein en eigenaar Steenvlinder
Burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen praat binnenkort met zowel de krakers van het Vadaterrein als eigenaar Steenvlinder. De krakers moesten van de projectontwikkelaar vrijdag om 12.00 uur van het terrein af zijn, maar hebben daar geen uitvoering aan gegeven. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM1
Wageningen krijgt weer een Cultuurzomer: wel korter en met grotere namen
Na het succes van de voorgaande twee jaar komt er dit jaar een derde versie van de Wageningse Cultuurzomer. De organisatie heeft enerzijds een compacter festival voor ogen. ,,De hele maand augustus”, zegt coördinator Jasper Somsen. En traden er in 2021 en 2022 vooral artiesten uit Wageningen en omgeving op, dit jaar leeft de wens voor grotere namen. ,,Denk aan bijvoorbeeld Bløf of Suzan & Freek.” -
PREMIUM
Wageningse studententap gaat open voor ‘frisse doordrinker’ uit eigen kweek
Maandenlang werkte een groepje studenten van de Wageningen Universiteit aan een nieuw bier dat alle andere biersoorten zou doen verbleken. Vrijdagavond werd het zelfgebrouwen gerstenat onthuld tijdens een groot feest in studentenkroeg De Bunker.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRenaat Rompaey
Dik Lange